Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині ініціюють створення сімейних молочних ферм за підтримки Швеції

07 серпня, 14:55

Агенція регіонального розвитку Вінницької області запрошує родини та фермерські господарства до участі в проєкті «Сімейні молочні ферми». Його реалізують уряд Швеції та ПРООН в Україні в рамках проєкту «Посилене партнерство для сталого розвитку». Головна мета – розвиток молочного тваринництва та місцевих молокозаводів. Як повідомив, директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природніх ресурсів Микола Ткачук, завдяки проєкту часники отримають безвідсотковий кредит на рік для будівництва ферми, а також кошти на придбання обладнання. Подібні ферми вже активно розвиваються у західних регіонах України.

«Проєкт передбачає фінансову підтримку для відкриття ферми. Це передусім будівельні роботи, обладнання, надання коштів на купівлю ВРХ. Усе відбувається за наступним алгоритмом: фермер отримує безвідсотковий кредит на рік для будівництва тваринного комплексу. Повернення коштів розпочинається після запуску ферми. Кошти для придбання обладнання – власник повертає 50 % протягом 4-х років рівними частинами, починаючи з другого року співпраці, інші 50 % – безповоротна допомога. Кредитна частина надається під 7 % річних. Кошти на ВРХ надаються з розрахунку 22 тис. грн на 1 голову з щорічним погашенням рівними частинами протягом 4-х років починаючи з другого року співпраці. Кредит надається під 7 % річних», – уточнив Микола Ткачук.

Він додав, що крім цього в рамках проєкту експерти забезпечують ветеринарні та зоотехнічні послуги, консультують щодо заготівлі кормів, годування, складання раціону тварин. Надають юридичну та фінансову підтримку в питаннях оформлення та ведення СМФ та навіть проводять регулярні навчання для збільшення ефективності та прибутку.

Учасниками проекту можуть бути родини, фермерські господарства та фізичні особи-підприємці, які виявили бажання створити сімейну молочну ферму. Головні умови – це наявність приміщення для утримання ВРХ, або земельної ділянки для будівництва ферми, бажано мати досвід в утриманні корів, пасовисько та мінімальний набір с/г техніки. У разі зацікавленості, просять звертатися на електронну адресу Агенції [email protected].

До слова, у рамках проєкту, який триватиме до 2026 року, планують створити 100 кластерів сімейних молочних ферм, 300 молочних обслуговуючих кооперативів. 5тисяч сімейних молочних ферм та 20 тисяч робочих місць. За інформацією ініціатора проєкту в Україні, молочного господарства Рівненщини «Укрмілкінвест», станом на червень 2020 року вже працює 34 сімейні молочні ферми, 17 – в процесі будівництва, на розгляді 40 кандидатів та ще 210 заявок. З такими темпами проєкт має всі перспективи стати одним з рушіїв для розвитку сільської місцевості України.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Фото з архіву авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати