Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Погані дороги" покажуть у Венеції

07 серпня, 13:22

Участь у Венеційському кінофестивалі вже двох фільмів про Донбас свідчить про сприйняття подій в Україні на більш високому рівні, - заявив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 Ткаченко побажав успіху творцям фільму “Погані дороги”, відібраного до конкурсної програми “Тиждень критики” 77-го Венеційського міжнародного кінофестивалю.

Про це він сказав на пресконференції на тему: “Українське кіно в Венеції 2020”, організованій Kristi Films спільно з Українським культурним фондом в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Венеційський фестиваль, який один із небагатьох відкритий цього року, бере цей фільм (“Погані дороги” - ред.) у конкурсну програму. Я вірю у зірки. В цьому випадку точно! Бажаю вам успіху", - сказав Ткаченко.

Він нагадав, що у 2019 році фільм режисера Валентина Васяновича “Атлантида" про Донбас здобув перемогу в офіційній конкурсній програмі “Горизонти” Венеційського кінофестивалю. "Практично та сама тема, пов'язана з Донбасом. Це виносить рівень сприйняття того, що відбувається в Україні, на вищий щабель. Я радий, що УКФ (Український культурний фонд - ред.) долучився до цього проєкту, і сподіваюся, що у вас все буде добре”, - сказав міністр.

“Погані дороги” - це екранізація однойменної п'єси Наталії Ворожбит. Фільм складатиметься з п'яти реальних історій мешканців Донбасу та українських військових, чиє життя проходить по обидва боки лінії розмежування. Усі п'ять новел об'єднані темою доріг.

Фільмом «Погані дороги» вже зацікавилась дистриб’юторська компанія зі США - продюсер

Стрічка «Погані дороги» Наталії Ворожбит, створена Kristi Films за підтримки УКФ, відкриє конкурсну програму “Тиждень критики” 77-го Венеційського міжнародного кінофестивалю.

Про це повідомив на пресконференції в Укрінформі генеральний продюсер кінокомпанії Kristi Films і продюсер фільму Юрій Мінзянов, передає кореспондент агентства.

“Конкурсна програма “Тиждень критики” відкривається саме нашим фільмом. Нам сказали, що на відкриття обираються найкращі картини, тож ми стоїмо перед викликом, оскільки Венеційський фестиваль — один з трьох найголовніших, куди мріють потрапити всі кінематографісти: це Берлін, Канни і Венеція”, - сказав Мінзянов.

Він уточнив, що загалом у програму “Тиждень критики” потрапило 9 кінокартин і, крім української, всі вийшли у міжнародній копродукції.

“Велику допомогу нам надав наш британський сейлз-агент — компанія “Reason8”, яка займається ще одним українським фільмом - “Мої думки тихі” Антоніо Лукіча, який вже продали на HBO. І у нас теж великі перспективи, зокрема це участь у великих фестивалях. Є вже конкретна домовленість і контракт на стадії підписання з іспанським дистриб’ютором, який купує нашу картину на кінотеатральний показ”, - зазначив Мінзянов.

Він додав, що великий інтерес до картини і з боку інших іноземних дистриб’юторів та іноземної преси.

“Я думаю, що після показу в Венеції буде багато угод. Зокрема, нами зацікавилась одна потужна дистриб’юторська компанія зі США. Вони чекають на показ фільму”, - сказав генпродюсер Kristi Films.

На пресконференції також презентували міжнародний трейлер фільму.

“Погані дороги” - це екранізація однойменної п'єси Наталії Ворожбит. Фільм складається з кількох реальних історій мешканців Донбасу та українських військових, чиє життя проходить по обидва боки лінії розмежування. Усі новели об'єднані темою доріг.

Прем’єра фільму Наталії Ворожбит «Погані дороги» відбудеться в Україні у жовтні

Режисерський дебют відомої сценаристки та драматурга Наталії Ворожбит - фільм «Погані дороги», створений Kristi Films за підтримки Українського культурного фонду (УКФ), вперше покажуть в Україні цієї осені, у кінопрокат він вийде навесні 2021-го.

Про це повідомив на пресконференції в Укрінформі, присвяченій участі фільму в конкурсній програмі Венеційського кінофестивалю, що відбудеться у вересні, генеральний продюсер Kristi Films Юрій Мінзянов.

“Вперше в Україні “Погані дороги” покажуть наприкінці жовтня. Прем’єра фільму відбудеться на великій кінематографічній події в Києві”, - сказав Мінзянов, додавши, що точну дату буде оголошено на пресконференції наприкінці серпня - на початку вересня.

Щодо українського прокату він уточнив, що ще не підписано контракт з кінодистриб’ютором “Артхаус Трафік”.

“Компанія запропонувала нам лютий-березень наступного року. Але будемо виходити з епідеміологічної ситуації”, - зазначив Мінзянов.

Під час пресконференції йшлося також про процес створення стрічки та підтримку держави в розвитку авторського кіно.

Як розповіла Ворожбит, у 2015 році на замовлення лондонського театру Royal Court вона створила п’єсу “Погані дороги” за матеріалами, які зібрала в зоні АТО під час роботи над сценарієм фільму “Кіборги” і які не увійшли у стрічку. Наприкінці 2017 року відбулася прем’єра вистави за п'єсою в Лондоні, а потім п’єса була поставлена у Києві, в театрі на Лівому березі.

“В тому ж 2017 році Юрій Мінзянов запропонував мені дебютувати з цим сценарієм як режисеру... Ми не пройшли пітчинг у Держкіно, але через кілька років подались на фінансування в Український культурний фонд, і він у нас повірив”, - сказала Ворожбит.

За її словами, у стрічку увійшли не шість новел, як у п’єсі, а п’ять, і це різні історії, “поєднані поганими дорогами в буквальному і переносному сенсі, а саме дорогами війни, привійськових територій, історії стосунків між людьми військовими і цивільними”.

“Мене вразило, як сильно загострюються почуття, як дегуманізується суспільство. З іншого боку, відбуваються героїзація і дуже багато речей, які на перший погляд здаються несумісними — любов і ненависть, і все водночас. Я сподіваюсь, у нас щось вийшло”, - зазначила режисерка.

Своєю чергою Мінзянов додав, що після невдалої спроби пройти пітчинг Держкіно вони продовжували працювати над проєктом і весь цей час тривав кастинг.

“Для нас дуже важливо було точно знайти акторів на ролі, і це була непроста задача, тому що нам хотілося, щоб це були типажні актори, але при цьому ще й талановиті. Тому 1,5 року тривав кастинг”, - зазначив Мінзянов, водночас подякувавши УКФ, який підтримав створення картини.

Як зазначалося, фінансова підтримка фільму з боку УКФ становить 11,5 млн грн.

“Ми підтримали у 2018 році виставу “Погані дороги”, а у 2019-му - вже кіно. Це показує сталість підтримки з боку держави. Це ідея, яка на те заслуговує. Держава зацікавлена інвестувати в якісний культурний контент”, - підкреслила виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати