Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Волині відкрили виставку до 100-річчя дисидента Данила Шумука

08 березня, 12:11

У Любомлі на Волині відкрили виставку до 100-річчя Данила Шумука, який став символом боротьби за волю України.

Власний архів Данила Шумука, його бібліотека, особисті речі стали основою цієї експозиції. Їх передала музею онучка Ніна, яка мешкає у Красноармійську на Донеччині, де останні свої роки і доживав Шумук. Вона також була присутня на відкритті виставки.

Онука догледіла дідуся до смерті. Вона розказує, що Данило Лаврентійович щоранку ходив до будівлі військкомату у Красноармійську, бо тут на воротях був вибитий герб України. Шумук ставав на коліна і цілував його. Навіть коли захворів, то онучка возила його до герба навіть на інвалідному візку. Помер дисидент у віці 90 років.

Краєзнавчий музей у Любомлі з радістю і подякою прийняв архів та речі Данила Шумука, бо його коріння саме тут, у Любомльському районі, у селі Боремщина. Він став унікальною постаттю в українському національно-визвольному русі. Відомий дисидент, борець і політв’язень. 42 роки, 6 місяців і 23 дні провів у тюрмах, концтаборі і засланні в боротьбі і свободу українського народу. Співпрацював з Євгеном Сверстюком, Василем Стусом, Іваном Світличним та іншими відомими «шестидесятниками». Про його звільнення з радянського концтабору під час чергової «відсидки за політику» згадував правозахисник Андрій Сахаров у Москві та міжнародні організації. У 1987 році як багатолітній в’язень сумління, був запрошений на прийом тодішнім президентом США Рональдом Рейганом. У Любомлі іменем Данила Шумука хочуть назвати одну із вулиць.

Наталія МАЛІМОН, “День”, Луцьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати