Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

5 країн приєдналися до Ради Безпеки ООН

08 червня, 12:08
Фото: unmultimedia.org

На Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку до Ради Безпеки ООН у якості непостійних членів на період 2020-2021 років приєдналися п'ять країн: Естонія, Нігер, Сент-Вінсент і Ґренадіни, Туніс і В'єтнам.

Ця п'ятірка приєднається до 15-ти постійних членів організації, відповідалної за підтримку міжнародного миру і безпеки 1 січня 2020 року, повідомляє американська служба Голосу Америки.

Східна Європа пройшла змагання цього року, затвердивши двох кандидатів - Естонію та Румунію. Естонія, яка приєдналася до ООН в 1991 році після розпаду Радянського Союзу, ніколи не працювала в Раді Безпеки. Вона виграла чотириразового ветерана у Радбезі - Румунію,  після двох турів голосування, і отримала перевищену необхідну більшість у дві третини голосів.

Зазначається, що держави-члени голосують анонімними бюлетенями, а кандидати повинні отримати більшість, тобто дві третини голосів, щоб домогтися успіху, навіть якщо вони працюють безперешкодно.

На Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку Естонія була обрана непостійним членом Ради Безпеки ООН на період 2020-2021 років, повідомляється на офіційному сайті естонського МЗС.

У голосуванні брали участь усі 193 держави-члена ООН. У першому турі Естонія отримала 111 голосів, а Румунія – 78 голосів.

У другому турі в голосуванні взяли участь 190 країн, Естонія отримала 132 голоси, Румунія – 58 голосів.Нові непостійні члени обираються з чотирьох регіональних груп – два з Африки, один з Азії, Океанії, один з Латинської Америки і один з країн Східної Європи. Досі Східну Європу в Радбезі ООН представляла Польща.

Додамо, що в першому турі таємного голосування В’єтнам, Туніс і Нігер отримали понад 190 голосів і не були обрані. Сент-Вінсент і Гренадіни були обрані 181 голосом.

Голосування відбувається за допомогою паперових бюлетенів, голоси перераховуються три рази.

Нагадаємо, Федеративна Республіка Німеччина вперше за сім років знову очолила ротації Рада безпеки ООН. Німеччина з початку 2019 року увійшла в число десяти непостійних членів Ради безпеки терміном на два роки. У той же час Франція, поряд з США, Росією, Китаєм і Великобританією, є постійним членом вищого органу всесвітньої організації, володіючи правом вето.

Пріоритетами Естонії як непостійного члена Ради Безпеки ООН стануть підтримка світопорядку, заснованого на міжнародному праві, підвищення ефективності роботи Ради безпеки, ознайомлення з досвідом цифрової держави та електронного врядування, участь у вирішенні проблем клімату та екології, заявив глава естонського МЗС Урмас Рейнсалу.

"За столом Ради безпеки Естонія зможе зробити свій внесок у врегулювання конфліктів і забезпечення миру в усьому світі. Естонія виступає за те, щоб світовий порядок базувався на правилах і міжнародному праві", - цитує міністра прес-служба МЗС, передає агентство Інтерфакс-Україна.

За словами Рейнсалу, "на першому місці для нас, як цифрової держави, стануть електронне управління і кібербезпека, що гарантує нашу безпеку".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати