Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Іноземні громадяни у лавах ЗСУ захищені Женевською конвенцією – Генштаб

08 червня, 19:34
Фото Reuters

Усі іноземні громадяни, які воюють проти російських загарбників на боці Збройних Сил України, є комбатантами та мають відповідні права.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Генштабу ЗСУ щодо статусу іноземних громадян та осіб без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України.

Зазначають, що всі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних Сил України, прийняті у добровільному порядку на військову службу за контрактом згідно з Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" 1992 року.

Відповідні особи є військовослужбовцями Збройних Сил України на яких, згідно з положеннями Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року і Додаткових протоколів до них 1977 року, поширюється правовий статус комбатантів. Цей статус, серед іншого, наділяє таких осіб правом на поводження з ними як з військовополоненими у разі потрапляння в руки ворога.

У Генштабі нагадують, що Женевські конвенції 1949 року забороняються будь-які незаконні акти, у тому числі насилля, залякування чи бездіяльність щодо військовополонених, та зобов’язують до гуманного поводження з військовослужбовцями, які перебувають у полоні. Недотримання відповідних визнаних норм міжнародного гуманітарного права є серйозним порушенням Конвенції.

Як повідомлялося, в Україні створено Інтернаціональний легіон територіальної оборони у складі іноземців, які бажають долучитися до опору російським загарбникам та захисту світової безпеки.

Згідно з відповідним указом, іноземці мають право вступити до ЗСУ на військову службу за контрактом у добровільному порядку, зокрема й до лав Сил територіальної оборони ЗСУ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати