Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кабмін ввів держрегулювання в сфері транспортування газу

09 жовтня, 17:19
Фото з ​​архіву "Дня"

Кабінет міністрів постановою №510 від 3 вересня "Про вдосконалення державної політики у сфері регулювання діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами по території України" ввів державне регулювання у сфері транспортування газу по території країни, повідомляє НАК "Нафтогаз України".

"Ухвалення такої постанови дозволить зміцнити українську позицію в переговорному процесі з ВАТ "Газпром" і привести договірні відносини з транзиту газу відповідно до норм Третього енергетичного пакета ЄС, імплементувати який Україна повинна до 1 січня 2015 року", - йдеться в повідомленні прес-служби "Нафтогазу" в четвер.

Компанія підкреслює, що таке рішення цілком відповідає правилам Європейського енергетичного співтовариства, до якого Україна приєдналася в 2011 році.

Документ, зокрема, передбачає затвердження Тимчасового порядку формування тарифів на транспортування газу на основі тарифної системи "вхід/вихід" для точок входу і виходу газу, розташованих на державному кордоні України.

"Тимчасовим порядком передбачено встановлення тарифів на транспортування газу територією України на період з 1 листопада по 31 грудня 2014 року. Зазначені тарифи встановлюються в доларах США. При цьому замовники послуг здійснюватимуть оплату за тарифами для точок входу і виходу газу і окремо будуть компенсувати обсяги природного газу на виробничо-технологічні витрати газотранспортному підприємству", - уточнює "Нафтогаз".

НАК вказує, що постанова базується на принципах рівних умов доступу до української ГТС, недискримінаційності, економічної обґрунтованості та прозорості.

"Прийняття постанови дозволить сформувати конкурентоспроможний ринок газу, здійснювати ефективну експлуатацію газотранспортної системи України та її подальший розвиток для інтеграції національного ринку природного газу в ринок Європейського Союзу", - наголошується в повідомленні "Нафтогазу".

Текст постанови №510 від 3 вересня на сайті уряду поки відсутня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати