Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МЗС України закликало РФ вжити всіх заходів для продовження роботи "нормандського формату" і ТКГ

09 грудня, 19:31

Україна закликає РФ вжити всіх належних кроків для продовження роботи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) і "нормандського формату" для виконання всіх рішень, ухвалених на рівні лідерів чотирьох країн-учасниць, а також здійснити реальні кроки щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Міністерство закордонних справ України.

"Україна підтверджує свою готовність і надалі працювати в рамках "нормандського формату", який продовжує відігравати важливу роль, зберігаючи свою актуальність і затребуваність, а також на майданчику ТКГ задля виконання досягнутих лідерами чотирьох країн домовленостей і реалізації всіх погоджених кроків з врегулювання конфлікту", - йдеться у заяві МЗС України.

У міністерстві наголосили, що виконання домовленостей лідерів "нормандського формату", як і всього пакету Мінських домовленостей, залишаються для України основою політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту і відновлення миру на українському Донбасі.

Як зазначається, протягом часу, що минув після Паризького саміту, Україна за активної посередницької ролі Німеччини і Франції доклала максимальних зусиль для пошуку життєздатних шляхів мирного врегулювання конфлікту.

"Завдяки активізації діяльності Тристоронньої контактної групи (ТКГ) як важливого консультативного механізму імплементації Мінських домовленостей та ухваленню у липні 2020 року додаткових заходів з посилення режиму припинення вогню, стабілізувалася безпекова ситуація в зоні конфлікту, що, попри продовження провокацій з боку збройних формувань Російської Федерації, мало наслідком суттєве зменшення кількості людських жертв і руйнувань критичної інфраструктури", - пояснили в МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що в грудні 2019 року і квітні 2020 року відбулися взаємні обміни утримуваних осіб, українська сторона внесла важливі ініціативи щодо подальшого розведення сил і засобів та продовження процесу розмінування і здійснила інші кроки для поліпшення загальної гуманітарної ситуації в зоні конфлікту.

"Зазначені ініціативи України, як і пропозиції щодо активізації наступних етапів процесу взаємного звільнення утримуваних осіб, забезпечення повного і безумовного допуску міжнародних організацій, насамперед Міжнародного комітету Червоного хреста, до всіх утримуваних осіб, відкриття і належного функціонування пунктів пропуску через лінію розмежування для полегшення становища мирних мешканців дотепер залишаються без належної реакції російської сторони", - заявляють у міністерстві.

Так само через штучне блокування роботи ТКГ на політичному треку відсутнє просування в обговоренні робочих пропозицій України щодо виконання політичних аспектів Загальних узгоджених висновків Паризького саміту від 9 грудня 2019 року, зазначено в заяві.

"Натомість, ми бачимо продовження обмежень на тимчасово окупованих територіях України в Донецькій і Луганській областях, зокрема у свободі пересування та безпечному і безперешкодному доступі міжнародних організацій, насамперед Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, на всій території України з метою повного виконання свого мандата, зокрема доступу до тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону", - пояснили в МЗС України.

У заяві також звернули увагу, що незаконні перетини цієї ділянки кордону вантажними поїздами й автомобільними конвоями з РФ, які доставляють на тимчасово окуповану територію озброєння, стали звичайною практикою. СММ ОБСЄ регулярно повідомляє про ці випадки у своїх звітах.

9 грудня 2020 року виповнюється рік із моменту проведення Паризького саміту глав держав та урядів країн-учасниць "нормандського формату" (Н4).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати