Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові фінішує скрипковий марафон всесвітньо відомого виконавця Олега Криси

10 грудня, 16:52
Фото із архіву "Дня"

Проект, що розпочався 17 жовтня у Концертному залі ім. Станіслава Людкевича Львівської філармонії, має назву «Історія скрипкового мистецтва» і складається з чотирьох концертів, у яких екс-львів’янин Олег Васильович Криса  грає  твори Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Амадея Моцарта та Людвіга ван Бетховена. Марафон видатний музикант присвячує рідному місту, і, на думку організаторів заходу, – це вагома подія у розвитку українського виконавства.

Сьогодні –  заключний концерт «Історії скрипкового мистецтва». У програмі вечора – Концерт для скрипки з оркестром № 1 Мирослава Скорика, також концерти для скрипки з оркестром Кароля Шимановського та Дмитра Шостаковича у виконанні Олега Криси та Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під керівництвом сина соліста – Тараса Криси.

Олег Криса є першим українським скрипалем, який став лауреатом 1­-ої премії найпрестижнішого у світі Міжнародного конкурсу ім. Ніколо Паганіні в Генуї (1963). Виконавська та педагогічна діяльність цього легендарного музиканта є прикладом для багатьох поколінь українських музикантів, перш за все – скрипалів. Нещодавно у Львові було започатковано Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси.

Музикант достойно представляє нашу державу у світі як вихованець української, зокрема – львівської скрипкової школи. Викладав у престижних вузах, з 1967 р. – у Київській консерваторії ім. Чайковського; з 1973 р. – в Московському музично­-педагогічному інституті ім. Гнєсіних; з 1974 р. – в Московській консерваторії.

Сьогодні Олег Криса – професор престижної в США Істменської школи музики в місті Рочестер, де навчаються музиканти з багатьох країн світу.

Як соліст, виступає з провідними оркестрами та диригентами в багатьох країнах світу. Вперше виконав присвячені йому твори таких відомих композиторів, як Альфред Шнітке, Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик, Вірко Балей, В’ячеслав Артемов.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати