Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Китайський зонд надіслав перші панорамні фото зворотнього боку Місяця

11 січня, 18:26
Фото CLEP

Китайське космічне агентство оприлюднило перший панорамний знімок місії "Чан'е-4" (Chang'e-4). Апарат досліджує зворотний бік Місяця.

Про це пише BBC.

На фотографії частково видно посадковий модуль і місяцехід, який зараз досліджує кратер Карман.

Місія "Чан'е-4" стала першою спробою сісти на боці Місяця, який не видно з Землі. Місяцехід щойно прокинувся від "періоду сну", в який його відправили після посадки як пересторогу через високі температури, оскільки Сонце піднялося в найвищу точку над місцем посадки. 

Очікувана температура там сягала близько 200 градусів за Цельсієм, але вчені повідомили, що місяцехід "Юту-2", зонд і супутник, через який передається інформація, перебувають у "стабільному стані".

"Дослідники завершили попередній аналіз топографії місячної поверхні навколо місця посадки на основі знімку, який зробила камера апарату", - заявили представники програми після оприлюднення знімків.

Китайське телебачення також показало знімок, який назвали фотографією посадкового модуля, знятою місяцеходом "Юту-2".

На відміну від попередніх знімків, які надіслав зонд, китайські дослідники застосували до панорамного фото корекцію кольору, щоб все виглядало так, як це би побачили на місця посадки люди.

Як помітили користувачі інтернету, на необроблених знімках місячний ландшафт мав червонуватий колір, що відрізняється від сірих знімків поверхні, які надсилали попередні місії.

Професор Дейв Ротері з Відкритого університету в Мілтон-Кінз, що в Англії, пояснив у статті на Conservationist, що поверхня Місяця на знімках має червоний відтінок, оскільки датчики, які застосовуються, більш чутливі до червоного, аніж до синього чи зеленого".

Зонд "Чан'е-4" запустили 7 грудня. Він сів на зворотному боці Місяця 3 січня. Це перша місія, яка досліджує невидимий із Землі бік Місяця.

Завдяки явищу, що має назву "синхронне обертання", з Землі ми можемо бачити лише один бік Місяця. Це відбувається, тому що час, який потрібен Місяцю для обертання навколо своєї осі, дорівнює часу одного обертання навколо Землі.

Цей бік Місяця дуже відрізняється на вигляд від того, який нам видно. Кора на зворотному боці більш товста і там більше кратерів. Китайський модуль та місяцехід мають інструменти для аналізу геології недосліджених ділянок.

12 січня місяцехід відправлять у режим сну. Тоді на Місяці розпочнеться ніч, і температура може впасти до близько 180 градусів нижче нуля за Цельсієм.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати