Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Донецьку пройде перший Український літературний фестиваль

11 квітня, 09:13

Майданчиком для цього свята стане фонд «ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив». Фестиваль триватиме з 23 по 25 квітня, його тема – «Мова та насильство». Серед учасників форуму знані автори Юрій Винничук, Андрій Курков, Василь Шкляр та Юрій Макаров, молоді літератори Ірена Карпа, Марк Лівін та Платон Бєсєдін, журналіст Мустафа Найєм, філософ Сергій Дацюк. Запланована паралельна програма з показами фільмів, музичними концертами, виставами. Куратор фестивалю – відомий український письменник Любко Дереш.

За словами директора «ІЗОЛЯЦІЇ» Пако де Бласа, було складно заохотити таку кількість унікальних українських авторів, пояснити їм, що Донецьк повинен долучитись до загальної культурної дискусії. «Фестиваль має декілька програм, це – декілька можливостей прочитання тематики заходу. Так, комусь цікаво, як художники рефлексують з приводу теперішніх подій, а комусь ближчий театр», - пояснив Пако де Блас.

Пріоритет організаторів фестивалю – спілкування учасників та відвідувачів, дискусія між письменниками та аудиторією. Ґрунтом для цього стала тема форуму – «Мова та насильство», форми дискусій будуть різні: круглі столи, лекції, обговорення. Любко Дереш зізнається: «Ми планували фестиваль наприкінці листопада-на початку грудня, і не сподівалися, що тема прозвучить настільки голосно. Події в Україні дали нам чіткий сигнал, що на обрану тему треба говорити, треба  переводити енергію ситуації у конструктивне русло. Через це ми поширювали і поглиблювали концепцію форуму. Ми зробили все, щоб інтегрувати нинішні події у контекст фестивалю, щоб стати певною терапією для українців, які пережили шок».

Головне питання форуму куратор формулює так: «Як пов’язана мова (в широкому розумінні) з проблемою насильства у суспільстві, і чи можна, впливаючи на першу, мінімізувати наявність другого?». Фестиваль орієнтований на молодь як найактивнішу частину спільноти, організатори хочуть розширити уявлення людей про те, як відбутися у житті. Любко Дереш зазначає: «Ще одна задача форуму – показати Донецьк як частину України не тільки територіально, а й культурно. Ми хочемо привнести щось у місто. І ще ми прагнемо заглянути у майбутнє, прагнемо, щоб Україна мислила себе включеною у світовий контекст».

Марія ПРОКОПЕНКО,

Донецьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати