Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Рівному археологи шукають залишки палацу Любомирських

11 травня, 19:21

У Рівному розпочалися розкопки палацу останніх володарів міста – князів Любомирських. Його звели у 18 столітті. Про розкішне життя, яке вели тут господарі, колись ходили легенди. Палац пережив війну і пожежу. Натомість його знищили за радянської влади – за наказом міського керівництва, споруду підірвали. На місці, де стояв палац, археологи ще не працювали. Тож знахідки можуть бути цікавими.

«Поки що ми проводимо археологічну експертизу території. Площа доволі велика. Працюємо другий день. Розкопали уже 6 ділянок, а плануємо 15. Тоді й будуть відомі результати, наскільки це перспективно. Насправді ставимо перед собою два основні завдання: виявити, чи є тут залишки палацу 18 століття, який зруйнували в 50-их роках 20 століття, а також зробити висновки про те, чи можна вважати цю територію археологічною пам’яткою, чи навпаки тут вже нічого не збереглося», - розповідає археолог Богдан Прищепа.

Місце для розкопок визначали за картами міста періоду 18-19 століть. До сьогоднішнього дня збереглися деякі тогочасні споруди, наприклад, колишній костел, Свято-Воскресенський собор. Вони й слугують орієнтирами для археологів. Натомість перші знахідки вже є.

«Ми виявили цеглу, яку, швидше за все, використовували в будівництві палацу Любомирських. Річ у тім, що у різні часи вона мала інакшу форму і вагу. Знайдена цегла випалена якраз у 18 столітті. Ми натрапили і на фрагменти посуду, - пояснює Богдан Прищепа. - Також є знахідки більш давнього періоду – кераміка 16-17 століть, а ще знаряддя праці з кременю та ліпний посуд первісної доби».

Загалом розкопки на місці розташування палацу планують проводити упродовж трьох років.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати