Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"День" святкує подвійний день народження "України Incognitа" – книжки та сайта

17 серпня, 15:13

У суботу, 18 серпня, виповнюється десять років від дня виходу друком книжки «Україна Incognita» та один рік – від моменту запуску однойменного інтеренет-проекту.

«Україна Incognita» стала першою книжкою в бібліотеці «Дня», сьогодні вона вже — бібліографічна рідкість. За свою десятирічну історію книжка витримала п’ять перевидань українською мовою та один раз — російською загальним накладом у 12900 екземплярів.

Видання об’єднало матеріали, опубліковані в «Дні» впродовж 1997—2002 років. Хоча обсяг книжки невеликий, діапазон порушених тем — дуже широкий — від древньої до новітньої історії України.

«Україна Incognita» має фантастичну історію, — згадує Лариса Івшина. — У книжки була самвидавна версія. Коли я приїхала в Кіровоград, щоб представляти це наше дорогоцінне видання, до мене підійшов один чоловік і сказав (ніколи не забуду цей хвилюючий момент!) — ви знаєте, що коли цієї книжки ще не було, вона вже була!.. І показав мені бухгалтерський гросбух, який був заклеєний вирізками з нашої газети і названий так само — «Україна Incognita»… Ця самвидавна «Україна Incognita» показала величезну затребуваність українців у своїй історії».

Тому популяризація української історії продовжилася у веб-сайті «Україна Incognita», якому нині минає один рік. За такий короткий термін він, утім, уже встиг запропонувати інтернет-спільноті немало унікального, як-то проекти «Музеї онлайн» та «Інтелектуальна карта України», рубрики «Маршрут №1» та «Сімейний альбом України», які отримали на цьому сайті нове життя.

Авторитетний російський політолог, провідний співробітник Центру Карнегі (Москва) Лілія Шевцова так сказала про цей інтернет-ресурс: «Проект «Україна Incognita» у меня вызывает настоящее восхищение. Стремление сделать историю фактором национального самосознания; попытка привлечь общество к восстановлению исторической памяти; усилия сделать академическую историю живой через использование новых коммуникаций — это действительно амбиционная повестка дня. Но ведь получается!»

«День» закликає висловлювати свої думки, враження та побажання стосовно цих проектів та запрошує продовжувати разом відкривати Україну для себе і світу.

Детальніше читайте у сьогоднішньому номері.  

Джерело: День

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати