Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кримські татари затвердили свій національний гімн, герб і прапор

23 липня, 13:13


Кримські татари затвердили свій національний гімн, герб і прапор. Використання символіки було погоджено на 4-й сесії 5-го Курултаю (національного з'їзду).

"Вважати національним прапором кримсько-татарського народу полотнище блакитного кольору із зображенням в його верхньому кутку біля древка золотого тамги - родовий герб кримських ханів. Співвідношення ширини прапора до його довжини 1:2", - говориться в постанові Курултаю.

Гімном кримсько-татарського народу встановлено твір Номана Челебіджихана "Ant Etkenmen" - в перекладі "Я поклявся".

Як зазначається в документі, "з прийняттям даної постанови вказані символи - національний прапор і гімн кримсько-татарського народу - стали невід'ємними атрибутами кримсько-татарського народу, що демонструють його єдність, самоідентифікацію, наступність поколінь і багатовікову боротьбу за свою свободу".

Челебіджихан народився в 1885 році і був розстріляний більшовиками 23 лютого 1918 в Севастополі. Він був головою Кримського мусульманського виконкому, муфтієм мусульман Криму, Білорусі, Польщі та Литви, останнім головою національного уряду Кримської народної республіки. Є класиком кримськотатарської літератури.

Курултай проходив в Сімферополі 21-22 липня.

Источник: mv.org.ua

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати