Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Нафтогаз України" може розпочати здавати в оренду підземні сховища газу

23 грудня, 10:15

НАК "Нафтогаз України" вивчає можливість здачі в оренду підземних сховищ газу (ПСГ) компаніям, які видобуватимуть газ в Україні. Про це заявив заступник голови компанії Вадим Чупрун в інтерв'ю виданню Економічні вісті, яке буде опубліковане в п'ятницю.

 "Йдеться про можливу їхню оренду (ПСГ) в майбутньому, для подальших постачань газу, у тому числі і сланцевого газу українського видобутку, європейським споживачам. Треба ж їм буде його десь зберігати. І ми їм таку можливість надамо", - сказав В.Чупрун.

Він зазначив, що компанія веде переговори з ExxonMobil з приводу використання нею українських газових сховищ.

Заступник глави "Нафтогазу" нагадав, що держхолдинг активізував співпрацю з провідними іноземними компаніями - ExxonMobil, Chevron, Halliburton, Total, RWE, Eni і StatOil у сфері видобутку нетрадиційних вуглеводнів.

Він підкреслив, що 2011 рік став проривом для України у вивченні сланцевого газу - з низкою компаній підписані угоди про конфіденційність, співпрацю, а також по територіях інтересів.

Як повідомлялося, в різні роки про свою зацікавленість у зберіганні газу в українських ПСГ висловлювала Gaz de France (Франція), PGNiG (Польща), Vemex (Чехія) і Білорусь.

Україна володіє 13 ПСГ загальною активною ємністю більше 31 млрд куб. м. Дванадцять сховищ і систему магістральних газопроводів експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище - ДАТ "Чорноморнафтогаз" (АР Крим), 100% акцій яких належить НАК.

Україна протягом 1,5 року веде переговори з РФ з перегляду газових контрактів 2009 року, оскільки вважає ціну на російський газ "кабальною та несправедливою". За висновками експертів, наразі переговори зайшли у глухий кут оскільки Україна не може погодитися на низку вимог РФ, а остання не хоче ними поступатися. Однією з вимог російської сторони за неофіційними даними є створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою, а також підземних сховищ газу. В четвер стало відомо, що до кінця поточного року сторони більш за все так і не дійдуть згоди. Водночас, український Прем'єр-міністр Микола Азаров сподівається на знаходження компромісного рішення.

Ціна природного газу для України в четвертому кварталі 2011 року становить близько $400 за тис. куб. м. Уряд України заклав у проект держбюджету на 2012 рік, який у четвер ухвалила Верховна Рада, середньорічну ціну на російський газ на рівні $416.

Джерело: Укрінформ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати