Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Самарський бір під загрозою масової вирубки

12 березня, 16:03

Найбільший лісовий масив Дніпропетровщини – Самарський бір, розташований між Новомосковському і Павлоградом, – знаходиться під загрозою масової вирубки.

Офіційно в Новомосковському військовому лісництві, на території якого розташовані армійські містечка і полігони, йдуть роботи зі спиленняя та вивезення дерев, постраждалих від лісової пожежі. Така біда, справді, сталася посушливим літом 2010 року, коли вогнем, за різними оцінками, було пошкоджено від 350 до 500 гектарів самарського лісу.

Проте людей, які щодня спостерігають рух машин, насторожує кількість вивезених колод, серед яких можна побачити і зовсім не обгорілі стовбури. «Рубають і вивозять столітні дерева, які людина не може обхопити», – говорить депутат Черкаської селищної ради Лідія Корчун.

Стороннім на територію військового лісництва доступ обмежений, але представники відомства запевняють, що все робиться за накладними, а кількість машин фіксується на КПП. Тим не менш, військові вимагають не знімати на камери лісовози, адже роботи йдуть на режимній території.

Вкотре побоювання щодо долі Самарського бору прозвучали під час відеоконференції громадських екологічних організацій з Міністерством екології та природних ресурсів України. Голова обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Юрій Грицан заявив про те, що військові чинять опір людям, які намагаються розібратися в ситуації та захистити унікальний природний об'єкт, знищений вогнем на третину.

Екологи нагадують, що на території Самарського бору мешкає 90 % зникаючих видів рослин, птахів і тварин. Якщо вирубають ліс – живій природі степової Україні буде завдано непоправної шкоди, тим паче, що територія бору зарезервована під національний парк.

Тривогу екологів, схоже, вже поділяють і в Києві. «Якщо ми не доб'ємося рішення з Міністерством оборони самостійно, то це питання винесемо на рівень прем'єр-міністра України», – пообіцяв заступник міністра екології та природних ресурсів Ігор Вельдман.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ

Джерело: «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати