Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українське коноплярство відроджується? Перший врожай елітного зерна зібрали у Глухові

09 жовтня, 19:22

Українське коноплярство отримало шанси на життя. Перший врожай зерна елітної промислової коноплі без нагляду обов’язкової раніше охорони збирають на Дослідницькій станції луб’яних культур у Глухові Сумської області, передає канал Euronews.

Півтора місяці тому постановою Кабміну охорону усього процесу вирощування, збору та переробки рослин, які практично не містять наркотичної речовини, було скасовано.

Поля в Глухові – єдині в Україні, де збирають зерно коноплі з рекордно низьким вмістом наркотичної речовини. Його вже купують країни ЄС, зокрема, Франція.

До 40% вмісту рослини – стебла, майже 60% – деревина. З такого сорту можна виготовляти понад 20 тисяч товарів, серед яких текстиль, олія, медикаменти, екологічне паливо та будматеріали.

Рубіль Гілязетдінов, Дослідницька станція луб’яних культур, Глухів: “60-65% – це деревина. Її можна широко використовувати у країнах Європейського Союзу для виготовлення різноманітних будівельних конструкцій, житлових будинків. За розрахунками європейських спеціалістів, приблизно одного гектару таких конопель достатньо, аби побудувати цілий котедж”.

У Держнаркоконтролі запевняють: затверджений постановою Кабміну вміст наркотичної речовини – тетрагідроканнабінолу – один з найнижчих у світі. Оскільки рослину з таким вмістом ТДК вирощують лише в Україні, кажуть, що вітчизняний виробник, принаймні тимчасово, захищений.

Володимир Ященко, Державна служба з контролю за наркотиками: “Учені довели, що вилучити наркотики з такої невеликої кількості речовини – 0,08% – практично неможливо. Тобто, ніякої суспільної небезпеки ці рослини не становлять”.

Джерело: Euronews

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати