Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці визначили лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського

11 грудня, 16:12
Фото vin.gov.ua

Одинадцять кандидатів подали цього року свої твори на здобуття Всеукраїнської літературно-мистецької премії Степана Руданського, яку традиційно організовують до дня народження видатного гумориста на Вінниччині. У ході таємного голосування, яке відбулося вчора, члени журі визначили трьох переможців. Перше місце присудити Михайлу Пасічнику за двотомне видання політичної сатири «Двовійна». Друге місце – Юрію Березі за книгу сатири і гумору «Що кому». А третє – дісталося поетесі Марії Катічевій за збірку віршів «Тобі присвячую, земляче». Нагороджуватимуть лауреатів на Всеукраїнському святі сатири і гумору імені Степана, яке традиційно проходить на Меланки, на малій батьківщині гумориста, у селі Хомутинці.

«Традиційно на здобуття премії можуть претендувати твори письменників-сатириків і гумористів, у яких продовжуються творчі традиції Степана Руданського, збагачується український народний гумор, викриваються негативні явища в суспільстві та людському житті, – відзначив секретар конкурсного журі конкурсу, письменник-гуморист Леонід Куций. – Цього року були сильні кандидати-автори, які глибоко працюють у жанрі – це і політична сатира, і балади, і байки, і мініатюри, і епіграми, і афоризми, і замальовки. Тобто рівень претендентів зростає. Радує, що зростає і розмір премій. З 20 тисяч гривень цього року бюджет конкурсу зріс до 60 тисяч гривень. Відповідно за 1 місце передбачена грошова винагорода в сумі 30 000 грн. Лауреати, які посіли друге та третє місце, отримають по 15 000 гривень».

Як писав «День», премія імені Степана Руданського була заснована на Вінниччині у 1994 році, статус всеукраїнської отримала у 2006 році. Вона заснована з метою продовження національних традицій сатири і гумору, заохочення літераторів до написання високохудожніх творів цих жанрів, наукових та критичних праць про життєвий і творчий шлях Степана Руданського, творчих колективів та виконавців до популяризації духовної спадщини славного сина українського народу, класика вітчизняної літератури ХІХ століття Степана Руданського та доробків сучасних письменників. Від початку заснування і до сьогодення премію отримали вже 43 письменника-переможця.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати