Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Львівщині обіцяють відреставрувати 16 пам'яток XVI – XIX ст.

12 лютого, 17:53
Фото: Олександра Кльосова (Поморянський замок)

Депутати Львівської обласної ради затвердили фінансування програми збереження культурної спадщини на 2020-й рік. На порятунок і реставрацію старовинної архітектури поточного року з обласного бюджету виділять 21 мільйон 200 тисяч гривень, і це – 7 відсотків від загального бюджету програми капітального будівництва в області.

Йдеться про фінансування відновлювальних робіт на 16 об’єктах. Серед них, такі знакові, як, приміром,  Поморянський замок (XVI-XVII), котрим опікувався світлої пам'яті академік, Герой України, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.

У списку на фінансування також палац у сит. Тартаків Сокальського району (XIX), дзвіниця церкви Воздвиження Чесного Хреста у Дрогобичі (XVII) і кілька дерев’яних церков, які є пам’ятками національного значення. Зокрема, роботи планують розпочати у церквах Пресвятої Трійці (XVIII) у с. Воля-Гомулецька Жовківського району, Пресвятої Богородиці у с. Заболотці на Бродівщині (XVIII ст.), с. Гостинцеве Мостиського району (XVII) та Різдва Пресвятої Богородиці у с. Щирець Пустомитівського району (XVI).

Реставрацію деяких храмів, приміром – собору Святого Юра у Львові, поточного року планують завершити.

За словами заступника голови ЛОДА Юрія Холода, в області  близько 8500 пам’яток культурного значення, і вже 10 років не існує жодної державної програми фінансування цих об’єктів. «Обласний бюджет з такою кількістю цінної архітектури, звісно, не дає собі ради, – говорить чиновник. – Тому намагаємося залучати кошти з різних джерел. Зокрема, міжнародних програм і грантів, як у с. Підкамінь на Бродівщині. Але насамперед кошти з обласного бюджету намагаємося скеровувати туди, де місцеві громади розуміють цінність архітектурної спадщини і готові співфінансувати реставраційні роботи. Ну і, звісно, туди, де, на жаль, потрібні вже протиаварійні роботи. Кожен об’єкт прагнемо реставрувати комплексно за принципом «краще зробити менше, але від початку і до кінця».

На думку директора департаменту архітектури та містобудування облдержадміністрації Степана Скрипа, доречно створити довкола Львова особливий туристичний маршрут, на якому подорожні могли б оглянути старовинні дерев’яні церкви.  «До ідеї  розробити такий, я знаю, вже прийшли громадські кола», – говорить Степан Скрип. І додає, що «такі речі» потрібні місту, бо скоро воно «задушиться» у натовпі туристів.

Також очільник департаменту ЛОДА вважає, що реформа децентралізації – це добрий крок до того, щоб і львівська влада вже думала і про нові туристичні маршрути, і про програму співфінансування реставрації цих пам’яток у довколишніх селах.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати