Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українців із захоплених територій примусово вивозять і садять до кримських в’язниць, - Джапарова на 34-ій сесії Ради ООН з прав людини

12 травня, 15:30
Фото: Emine Dzheppar / Facebook

війська рф примусово вивозять українців з захоплених територій і поміщають їх у кримські в'язниці, за відмову співпрацювати з окупаційними "адміністраціями" - вбивають.

Про це перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила на 34-ій сесії Ради ООН з прав людини в Женеві, повідомляє Укрінформ.

«Ми отримуємо тривожну інформацію від правозахисників про використання кримських в’язниць для українців, незаконно утримуваних і примусово переселених з новоокупованих територій моєї країни, зокрема з Херсона. Також росіяни запустили новий проєкт - створення так званої «херсонської народної республіки», шантажуючи людей, вбиваючи лише за відмову співпраці з колабораційною "новою адміністрацією". Йдеться про Мелітополь, Маріуполь та інші міста», - наголосила Джапарова.

Вона закликала Раду та країни-члени до рішучих дій і наголосила на кричущих порушеннях прав людини, зафіксованих у районах Київської, Чернігівської, Сумської та Харківської областей наприкінці лютого та протягом березня, коли там перебували російські війська.

«Тисячі невинних мирних жителів були страчені в присутності членів їхніх сімей, жінки, зґвалтовані на очах їхніх дітей, цілі родини заживо поховані під уламками зруйнованих будівель. Російська влада відповіла на ці звірства по-своєму – все заперечуючи, поширюючи дезінформацію, присвоюючи вищі звання бригаді, яка скоїла ці злочини в місті Буча», - заявила перша заступниця міністра.

Джапарова закликала Раду ООН з прав людини вжити дієвих кроків та реагувати рішуче на воєнні злочини російської армії в Україні.

Зокрема, вона нагадала про Маріуполь, який був перетворений на попіл, та про стійкий опір, який продовжують чинити українські захисники, тримаючи позиції на «Азовсталі».

«Війна москви, розпочата з порушенням Статуту ООН і фундаментальних принципів міжнародного права, є війною проти всіх нас. І лише тоді, коли світ буде солідарним з українським народом, це зло можна перемогти», - наголосила Джапарова.

Як відомо, у Женеві відбувається 34-та сесії Ради ООН з прав людини щодо погіршення ситуації з правами людини в Україні через російську агресію, за результатами якої буде прийнято резолюцію.

Сесію скликано на запит делегації України, який підтримали понад 60 країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати