Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

NASA запустило для досліджень сонячний зонд Parker Solar Probe

12 серпня, 11:39
Фото Reuters

Після невдалої спроби напередодні, NASA все ж запустило сонячний зонд Parker Solar Probe. Це перший космічний апарат, який пролетить на рекордно близькій відстані від зірки і вивчить процеси, що відбуваються на межі корони і атмосфери.

Згідно з інформацією на сайті NASA, зонд був запущений на ракеті Delta IV Heavy сьогодні, 12 серпня, в 10:31 за київським часом з мису Канаверал в американському штаті Флорида.

Очікується, що апарат, на створення якого було витрачено 1,5 млрд дол., вийде на стабільну орбіту навколо Сонця в кінці 2024 року і наблизиться до поверхні зірки на відстань 6,4 млн км - в сім разів ближче, ніж коли-небудь.

Це означає, що Parker Solar Probe буде перебувати в межах корони Сонця, тобто зовнішніх шарів її атмосфери, де температура може досягати 500 тис. кельвінів (500 тис. градусів за Цельсієм) і навіть кількох мільйонів кельвінів.

Примітно, на борту апарата встановлені прилади для вимірювання напруженості електромагнітного поля Сонця і визначення характеристики частинок, що випускаються зіркою. Це дозволить відповісти на питання про взаємодію сонячної корони з фотосферой, верхнім шаром Сонця, зрозуміти, як зароджуються і розганяються частинки сонячного вітру.

Зазначимо, спочатку запуск сонячного зонда був запланований на 11 серпня, але за кілька хвилин до старту, його відклали на годину, а потім і зовсім перенесли на добу. В агентстві пояснили, що були порушення межі запуску, а потім у стартовому вікні не залишилося часу для запуску.

Напередодні ми також спостерігали п'яте за рахунком затемнення 2018 року, яке стало найбільш видимим затемненням Сонця у цьому році і закрило "великий коридор затемнень", початок якому було покладено ще в січні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати