Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Рівненщині відреставрували та освятили старовинний іконостас

12 серпня, 22:22
Фото: risu.org.ua

У селі Розваж Острозького району на Рівненщині 11 серпня відбулося освячення відреставрованого іконостасу місцевої церкви святих Косьми і Дем’яна.

До 2011 року він був у храмі XVIII ст., пам’ятці національного значення, але тоді громада його зруйнувала, а порізаний іконостас поскидала до непристосованих приміщень, повідомляє Релігійно-інформаційна служба України на офіційному сайті.

Реставрацію іконостасу здійснив Микола Бендюк, художник-реставратор з Державного історико-культурного заповідника м. Острога. Йому вдалося врятувати 20 ікон, а 8 вже ні.

У 2011 році місцева громада УПЦ МП вирішила ремонтувати свій храм, який був в аварійному стані. Коштів у громади вистачило лише на проект, а на ремонтні роботи вже забракло. Тому вони вирішили його ремонтувати власними силами. Але замість  цього храм розібрали і спалили. Проти громади за зруйнування пам’ятки національного значення було відкрито кримінальну справу, але ніхто так і не був покараний.

Як розповів РІСУ Микола Бендюк, він тоді звертався до прокуратури, СБУ, але коли був суд, то його навіть про нього не повідомили.

За словами пана Миколи, новий храм почали будувати ще тоді, коли стояв старий. У ньому хотіли розмістити шестиярусний іконостас зі старого, але він також потребував дорогої реставрації. Тому його також розрізали на частини і поскладали до дзвіниці та прибудови при ній. Вони не були пристосовані для зберігання ікон,  на них потрапляв і дощ, і сніг. А для нового храму і зробили новий іконостас і до нього купили недорогі роздруки ікон.

Коли у квітні 2019 року громада в с. Розваж вирішила перейти до ПЦУ, то нове керівництво парафії запросило Бендюка провести інвентаризацію. Тоді він і виявив залишки старого іконостасу і взявся за його реставрацію. За його словами, вдалося врятувати не все, оскільки вісім ікон вже були фактично втрачені. А з 20 врятованих частина є частково знищеними.

Відреставровані твори були розміщені у новий іконостас, який за розмірами подібний до старого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати