Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Закарпатті згадували річницю закінчення Першої світової війни

12 листопада, 11:19
Фото автора

Одинадцятого листопада, у день 101 річниці завершення Першої світової війни, в історико-краєзнавчому музеї м. Іршава на Закарпатті відбулася презентація книги дослідника подій Першої світової війни Юрія Фатули «Несіть мамці жалість мою…» та передача музею військових артефактів, віднайдених ним під час пошукових експедицій місцями боїв у Карпатах. У пам’ятній акції взяли участь місцеві депутати, педагоги, краєзнавці, учні шкіл.

«У цей пам’ятний  для великої кількості наших земляків день, родичі яких воювали на фронтах однієї з найкровопролитніших воєн, ми не випадково приїхали до Іршави. Саме в цьому музеї, завдяки зусиллям його директора, відомого краєзнавця Андрія Світлинця, діє єдина в області експозиція, присвячена подіям Першої світової, яка смертоносним виром пройшлася й теренами Карпат, Прикарпаття і Закарпаття та забрала життя десятків тисяч наших молодих земляків, пам'ять про яких ми зобов’язані шанувати.  Адже лише з села Білки на Іршавщині з війни не повернулося  92 його жителі», – сказав Юрій Фатула. Він детально ознайомив присутніх з результатами своїх досліджень участі закарпатців у військових формуваннях та бойових діях часів Першої світової війни.

Учасники пам’ятної акції –  директор видавництва «Патент» Іван Ключевський, заслужений журналіст України Василь Ільницький, Іршавський міський голова Степан Бобик, голова Іршавської районної ради Віктор Симканинець,  директор музею Андрій Світлинець – у своїх виступах наголошували, що з часу закінчення тієї війни минуло ціле століття, але людство загалом, і ми зокрема, не усвідомили справжніх масштабів її руйнівних дій. Найжахливіший підсумок цієї війни, як і наступних масштабних битв, полягає в тому, що вони позбавили українську націю, та й людство загалом, людського генофонду, носіїв таких його визначальних рис, як мужність, доблесть, героїзм, витривалість, вірність громадянському обов’язку та взаємодопомога. Промовці наводили приклади з історії власних родин та проводили паралелі між військовими подвигами своїх пращурів під час Першої світової війни, та доблестю нинішніх своїх земляків-оборонців  України, які героїчно протистоять на східних рубежах нашої країни російському окупанту.

Окасна Дудаш, «День», Закарпаття

Фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати