Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Під час саміту G7 можуть обговорити "план Маршала" для України

13 лютого, 14:29
Фото Reuters

"Європейський план для України", який ще називають "планом Маршалла", може бути обговорено під час саміту "Великої сімки" (G7) у червні цього року в Канаді.

Про це в коментарі Укрінформу за результатами переговорів у США, Канаді та Німеччині повідомив екс-прем’єр Литви, ініціатор "плану Маршалла" Андрюс Кубілюс.

"Ми запропонували, щоб під час саміту G7, який відбуватиметься у червні в Канаді, було прийнято якісь конкретні рішення (щодо "плану Маршалла" - ред.). Найголовніше зараз - Україна повинна показати, що вона підвищує свою здатність щодо використання "старих" коштів, тобто тих грошей, які за останні роки вже виділено або обіцяно Україні різними фінансовими інституціями", - підкреслив Кубілюс.

Він нагадав, що йдеться про понад 5 млрд дол., які "вже лежать на столі", оскільки Україна використала лише 1,6 млрд дол. із майже 7, виділених Києву світовими фінансовими інституціями.

"Тобто, понад 5 млрд дол. лежать на столі, банки чекають хороших проектів, а український уряд має навчитися, як робити такі проекти", - констатував екс-прем’єр Литви.

Кубілюс зазначив, що нещодавно у Вільнюсі було проведено семінар, під час якого українців ознайомили з тим, як проблема використання міжнародних коштів вирішувалася у Литві.

"В 2002-му ми створили в Литві центральне агентство з підготовки проектів і зараз потрібно, щоб в Україні з'явилася нова інституція, нове агентство, яке отримає чіткий мандат. Україна повинна показати, що вона навчилася ефективно використовувати старі кошти, після чого можна буде домовлятися про вже про нові",- наголосив литовський політик.

За його словами, "поки Україна не покаже, що вона ефективно використовує старі кошти, немає можливості просити нові".

Кубілюс зазначив, що саме ця думка найчастіше звучала під час переговорів литовської делегації у США та Канаді у грудні минулого року та на початку лютого цього року у Німеччині. Він підкреслив, що у Вашингтоні, Оттаві та Берліні переговори були надзвичайно плідними, а настрої там є "хорошими".

Екс-прем’єр Литви висловив думку, що нинішнє головування Канади в G7, й особливо знаючи, наскільки впливовою є українська діаспора в цій країні, відкриває сприятливу нагоду для обговорення усіх українських питань на цьому саміті влітку. Натомість Київ, за словам екс-прем'єра Литви, упродовж кількох місяців повинен вирішити проблему з ефективним використанням коштів.

Кубілюс підкреслив, що литовська делегація й надалі активно працюватиме у руслі підтримки України. Зокрема, наприкінці лютого Кубілюс зі своєю командою поїде до Брюсселя та Копенгагена, де в цьому році має відбутися друга Міжнародна конференція з питань реформ в Україні. Натомість на початку березня литовці перебуватимуть в Києві, щоб предметно усе обговорити з українською владою.

"Важливо не тільки домовитися на рівні G7 чи у Брюсселі, але необхідно, аби у самому Києві зрозуміли, наскільки важливо показати нову якісь роботи зі "старими" коштами. З боку міжнародних фінансових інституцій, які запропонували Україні кошти, і справді багато зауважень щодо можливостей України на європейському рівні готувати проекти, аби вони реалізовувалися досить швидко, без якихось бюрократичних перепон", - констатував Кубілюс.

Він додав, що в Києві потрібно зробити багато підготовчої роботи, аби можна було переконати країни G7 влітку: "старі" кошти ефективно використовуються, час почати говорити про нові фінансові проекти.

Як повідомлялося, литовські політики вийшли з ініціативою "Європейського плану для України" на початку 2017 року. Він передбачає економічну, фінансово-інвестиційну підтримку Києва, включаючи послідовне посилення стратегічного діалогу між Україною та країнами Заходу для забезпечення євроінтеграції України. Ініціатива "план Маршалла для України" передбачає інвестиції у реальний сектор економіки України, а також підтримку реформ, спрямованих на економічне зростання, створення нових інструментів фінансування інвестицій, підтримку малого і середнього підприємництва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати