Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові відкрилася виставка оригінальних вітражів (фото)

13 лютого, 21:25

Сьогодні, 13 лютого, у львівській галереї «Зелена канапа» відкрилася виставка вітражів Наталії Гайдаш «Тихе життя. пробудження».

Дана виставка є своєрідним продовженням виставки художниці «Тихе життя», яка проходила осінню 2017 року.

«Ця експозиція є продовження своєрідної емоційної рекреаційної відпустки. Бажання, потреба, творчий пошук атмосфери відпочинку та релаксації. Ажурні панно з підсвіткою, неначе відтворюють стан, коли ти просто закриваєш очі і дрімаєш, бачиш мерехтіння в очах. А потім воно трансформується у фазу пробудження зі сну. Зокрема відновлення та перезавантаження для активного нового життя. Ідея «пробудження» - це шлях психологічної реінкарнації людини через відпочинок, для того щоб, по новому зустріти схід сонця», - розповіла Наталія Гайдаш.

До роботи над створенням виставки вона приступила осінню, одразу після презентації попередньої виставки. І вже за такий короткий проміжок часу художниця створила близько двох десятків оригінальних вітражів.

Роботи художниці мають свою родзинку у тому, що елементи скла Наталія Гайдаш буквально «вживлює» у підготовлену дерев’яну заготовку. Цей процес є досить відповідальним та важким, адже потрібно правильно вставити скляні елементи та закріпити їх у дерев’яній основі. Після того в роботу вставляються лампочки, які будуть підсвічувати вітраж, а ззаду накладається фольга, щоб відбивати світло.

«Перші вітражі були створені ще в Стародавньому Єгипті. Тоді вони були дуже популярні. Другий сплеск на популярності на них був в епоху Сецесії. Попри те, що в інтер’єрах вітраж і сьогодні використовують часто, художників, що працюють творчо і нестандартно в цій техніці, загалом обмаль. А таких, що роблять проекти і зовсім не більше ніж пальців однієї руки на всю Україну. Серед найяскравіших прикладів використання віражної техніки в створенні творів сучасного мистецтва є роботи Наталії Гайдаш. Технічно вона є майстринею своєї справи. Стилістично її творчість - це авторський впізнаваний фьюжн з символізму, естетизму та фольклорного стилів. А емоційно її твори про духовність і любов у всіх її видах», - сказала художниця та власниця галереї «Зелена канапа» Олеся Домарадзька.

Оглянути вітражі можна до 11 березня.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати