Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині масово гине риба, екоінспектори виявили в річці небезпечні речовини

13 червня, 16:40
Фото з відкритих джерел

Минулого тижня жителі Шаргорода вийшли на пікет у центрі міста через сморід, який йде від річки Мурашки. Більше місяця люди помічають масовий морок риби, ондатр та жаб. Кажуть, що це наслідки роботи місцевого молокозаводу, який зливає у річку небезпечні речовини. Це, на їхню думку, призводить до поширення неприємного запаху та забруднення води, яка набула мутного чорного кольору. Щоб вгамувати людей, які погрожували протестами, на місце події виїхали екологічні інспектори. Вони відібрали проби води, щоб з’ясувати причину поширення неприємного запаху. Сьогодні начальник Державної екологічної інспекції Вінницької області Юрій Дубовий повідомив газеті «День», що екологічні проблеми у Шаргороді виникли через неякісну роботу очисних споруд, за які відповідає Шаргородське комунальне підприємство «Комунсервіс». Перевищення небезпечних речовин було зафіксовано по всіх показниках.

«Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області по факту забруднення місцевої річки Мурашка у місті Шаргород було проведено позапланову перевірку Шаргородського КП «Комунсервіс». Наші інспектори відібрали проби води на скиді очисних споруд, вище і нижче по річці. Перевищення виявили по всіх показника. Згідно з дозволом на спецводокористування показник граничнодопустимого скиду для підприємства по амоній-іону становить 2,57, то за результатами здійснених аналізів він склав 11,9. Фосфати перевищені в три рази, хлориди – в чотири, нітрати – в 2,5 рази. Причина – неякісно працюють очисні споруди, – каже Юрій Дубовий. – Що стосується молокозаводу, то провести  перевірку підприємства ми не могли, бо у нас не було письмової скарги. Люди не хотіли писати заяви. А без звернення ми не маємо права перевіряти підприємства – діє мораторій. Якщо місцеві жителі мають підозри, то вони мусять написати заяву, тоді ми матимемо законні підстави для проведення перевірки, складення акту і приписів. Але вони чомусь відмовлялися писати офіційно скаргу, не пояснюючи причини. Екоінспетори слідкуватимуть за роботою Шаргородського КП «Комунсервіс» та здійснюватимуть повторно відбір проб стічних вод для можливості нарахування збитків за забруднення водойми».

Тим часом директор молокозаводу, депутат Вінницької обласної ради від ВО «Батьківщина» Анатолій Ткач запевняє, що підприємство дотримується усіх норм при викиді відходів. А бажання місцевих жителів перевірити завод називає політичним замовленням. Самі ж селяни закликають місцеву і обласну владу негайно вирішити питання щодо ремонту та налагодження роботи очисних споруд, які використовує і місто, і підприємство. У іншому випадку вони перекриють дорогу обласного значення або вирушать на пікет до обласного центру.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото з відкритих джерел

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати