Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові триває Фестиваль дизайну вишиванки

13 липня, 14:41
Фото Андрія КУБ'ЯКА

Захід розпочався учора, 12 липня, у Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) виставкою вишитого одягу, предметів інтер’єру, прикрас та етнобрендів.

«Наш фестиваль поставив собі за мету не тільки організувати зустріч виробників вишитого одягу та етнобрендів, а й поширити мистецтво вишивки в різних сферах діяльності, – говорить співорганізаторка заходу Олександра Тимчишин. – Бренд вишиванки популяризують і заклади харчування, і магазини обладнання, і танцювальні колективи. Тому наша головна ідея – об’єднати виробників, підприємців, творчих людей, які поширюють ідею вишивки в Україні. А це досить широкий спектр: предмети інтер’єру, побуту, аксесуари, прикраси, ювелірні вироби, навіть тематичні десерти».

Однією з найважливіших подій Фестивалю дизайну вишиванки є виставка старовинного українського одягу – мистецьких артефактів другої половини ХІХ – початку ХХ ст. «Святково-обрядове вбрання українців». Це спільний проект Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у Львові, Історико-краєзнавчого музею у Винниках та Львівського палацу мистецтв. Експозиція проілюстрована світлинами відомого етнографа, краєзнавця та фотомайстра Юліана Дороша (1909 – 1982), роботи якого неодноразово відзначалися на фотовиставках в Україні та за її межами.

Окрема експозиція Фестивалю дизайну вишиванки – 24 сценічні вбрання з опери «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка з репертуару Львівського театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької, виконавцем яких є художник костюмів Христина Козак.

Фестиваль, метою якого є демонстрація багатої та колоритної національної культури України, триватиме у Палаці мистецтв до 15 липня. У його програмі, крім виставок, –майстер-класи з бойового гопака, флористики та навіть заплітання кіс. Також – дефіле у національних костюмах і великий аукціон. Захід має добрий музичний супровід, і це класична та джазова музика, сучасна українська пісня і танцювальне мистецтво.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів

Фото Андрія КУБ'ЯКА

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати