Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Одещині знайшли "торгівельний центр" віком близько 7 тис. років

13 серпня, 19:59
Фото: dumskaya.net

Унікальною знахідкою в цьому році закінчилася археологічна практика для студентів факультету історії та філософії ОНУ ім. Мечникова.

Практика цього літа проходила в Савранському районі Одеської області. Кам'яне-Завалля - одне з найбільш східних поселень культури лінійно-стрічкової кераміки і була поширена від берегів Сени до Дніпра, повідомляє Думська.

У цьому сезоні роботи, крім частини будинку перших хліборобів, який став основним об'єктом дослідження, розширилися на кілька сміттєвих ям, які, можливо, належали до іншого, більш пізнього дому «ленточніков».

Все це відбувалося близько 7 тис. років - саме тоді на території України вперше з'являються суспільства землеробів і скотарів, які будують постійні будинки і живуть в досить великих населених пунктах.

«Виразні серії фрагментів посуду, які, судячи з орнаменту і технології виготовлення, походять з регіонів, досить далеких від сучасної Савранщини епохи неоліту. Ми виявили осколки посуду культури Дудешть з Румунського Подунав'я, кераміку культур Бюкк і Альфельд зі східної Угорщини та Словаччини, а також черепки групи Шарка з польської Сілезії », - розповів керівник експедиції, кандидат історичних наук Дмитро Кіосакі.

Як пояснив Дмитро, таке розмаїття разюче відрізняється від того, що зазвичай спостерігають на поселеннях цього часу, навіть в Центральній Європі, недалеко від ареалів всіх культур-донорів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати