Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці музейники влаштують історико-гастрономічний експеримент

13 грудня, 17:56
Фото надано автором

Два нових проекти презентують до свят у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Перша експозиція «У історії на кухні» розповідатиме про побут українців та кулінарні звички, що їли, коли і з ким. Друга – «Смаки натюрморта» представить твори сучасних художників Вінниччини, які у свій творчості полюбляють відображати на полотнах кулінарні шедеври.

Супроводжуватимуть виставки лекції на теми їжі в історії та мистецтві. Не обійдеться і без дегустацій історичних блюд. Їх спеціально для презентацій експозицій готуватиме один із ресторанів міста.

78761043-2493005910973624-6846369305106317312-o

«Подібних історико-гастрономічних проектів у музеї досі не було, – визнає завідувач виставкової роботи закладу Тетяна Журунова. – Ми покажемо нашим відвідувачам кухонні і столові предмети від кам’яного віку до ХХ століття. Дозволимо зазирнути на кухню у подільських селах, садибах та містечках, згадати не такий далекий побут наших батьків за радянської доби. Серед експонатів будуть унікальні археологічні знахідки, етнографічні цікавинки, вишуканий посуд з порцеляни, фаянсу, срібла та кухонні «гаджети» минулого століття.

Тим часом виставка «Смаки натюрморта», яка створена спільно з Вінницькою обласної організацією Національної спілки художників України покаже, як від часу свого народження жанр натюрморта відображав смаки сучасників не тільки щодо мистецтва, але й щодо їжі. Недарма кулінарія вважалася одним з провідних мистецтв, до якого долучалися видатні художники – вінничани продовжують цю славну традицію».

Відкриватимуть експозиції 17 грудня і триватимуть вони до 16 січня 2020 року. Упродовж проектів свої дослідження з подільської кухні презентують етнограф Тетяна Пірус та гастрогід Олена Павлова. Екскурсії історико-гастрономічних виставок можна буде відвідати за попередньою реєстрацією. Вхід у день презентації безкоштовний.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати