Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Білорусь змінить деякі елементи державного герба

14 лютого, 09:53
Фото: Reuters

Підготовлені зміни в законодавство про державні символи Білорусі передбачають удосконалення деяких елементів державного герба країни. 

Про це заявив у четвер на прес-конференції міністр юстиції Білорусі Олег Сліжевський, зазначивши, що це приведе їх у відповідність з миролюбним характером держави, передає білоруське агентство БелТА.

“Проект закону коригує законодавство про державні символи. Його підготовка пов’язана з тим, що виникали питання до зображення державного герба”, — зазначив глава білоруського Мін’юсту.

За словами Сліжевського, приводом для роботи з удосконалення одного з головних атрибутів суверенної держави стала проведена Геральдичною радою при президенті країни оцінка діючої символіки. Зокрема, увагу експертів привернула п’ятикутна зірка, що вінчає герб країни. “У геральдиці є загальновизнані підходи, відповідно до яких для різних випадків символіка може нести інше смислове значення. У тому вигляді, в якому сьогодні на державному гербі виконана зірка, що має чіткі межі, вона більше застосовується в мілітаризованій символіці і має дещо войовничий характер”, — пояснив білоруський міністр.

Глава Мін’юсту підкреслив, що Білорусь відноситься до числа миролюбних держав, “зберігає нейтралітет і ні в якому разі, ні в яких ситуаціях не розглядає агресію як спосіб своєї політики”. “Тому необхідно в основному державному символі привести цю частину символу у відповідність з миролюбним змістом нашої держави”, — уточнив слижевский.

Також, за його інформацією, певна корегування буде проведено щодо зображення земної кулі. “В опуклому зображенні складається відчуття, що паралелі і меридіани знаходяться як би над самою земною кулею, і вона виходить поміщена в якусь клітку”, — сказав глава відомства. “Такі нюанси викликають не завжди правильні асоціації і, безумовно, підлягають приведенню до того, щоб герб був виконаний ідеально і сприймався позитивно”, — переконаний міністр юстиції Білорусі.

Зараз, як зазначає Палата представників Національних зборів Республіки Білорусь, законопроект готується до першого читання.

Після прийняття змін до законодавства про державні символи буде визначено період для заміни старої символіки на нову. Діюча в даний час державна символіка — прапор і герб були схвалені на республіканському референдумі 14 травня 1995 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати