Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У світі від наркотичної залежності потерпає понад 27 млн людей, - ООН

14 березня, 14:02
Фото з архіву "Дня"

В усьому світі від наркотичної залежності потерпає близько 27 млн осіб.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

Повідомляється, що серед них 12 млн ін'єкційних наркоманів. За даними ООН, в 2014 році внаслідок передозування та інших причин, пов'язаних зі споживанням наркотиків, померло близько 207 тис. осіб.

Загалом у 2014 році в світі налічувалося від 157 до 337 млн осіб віком 15-64 років, які вживали заборонені речовини", - йдеться в повідомленні.

13 березня у Відні відкрилася 60-я сесія Комісії з наркотичних засобів. На ній обговорюють наркоманію серед дітей і молоді, в тому числі пристрасть до синтетичних опіоїдів, зокрема до фентанілу, який швидко викликає сильну психічну і фізичну залежність.

У новій доповіді ООН про загрози, пов'язані з потужними синтетичними опіоїдами (такими, як фентаніл та його аналоги), йдеться, що ймовірність передозування фентанілом удвічі вище, ніж героїном. Його вважають найсильнішим опіоїдом, доступним для використання в медицині, і приблизно в 100 разів перевершує потенціал морфіну.

"Цей препарат цінний тим, що він має сильну знеболювальну і седативну дію і широко використовується для зняття сильного болю, а також для анестезії. З іншого боку, в останні роки зростає зловживання такими лікарськими засобами і спостерігається висока залежність від них", - наголошується в повідомленні.

Вперше продукти, що містять фентаніл та його аналоги, з'явилися на чорних ринках наркотиків в 1970-х і 1980-х роках. На сьогодні незаконне виготовлення фентанілу досягло безпрецедентних масштабів.

В ООН відзначають, що найбільшою мірою з проблемою передозування опіоїдами зіткнулися країни Північної Америки. Так, з осені 2013 року внаслідок передозування фентаніла та його аналогів у країнах Північної Америки загинуло 5 тис. осіб.

Очікується, що 16 березня учасники 60-ї сесії Комісії з наркотичних засобів розглянуть питання включення прекурсорів метамфетаміну фентанілу та їх аналогів до переліку засобів, які підпадають під режим дії Конвенції 1988 року про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин.

"Таке рішення покликано допомогти державам у боротьбі з підпільним виготовленням цих речовин. Крім того, в ході сесії під режим особливого контролю, згідно з Конвенцією 1961 року, потрапить аналог фентанілу - бутіфентаніл", - повідомляють в ООН.

Комісія з наркотичних засобів заснована в 1946 році. Вона складається з представників 53 держав, що обираються Економічною і соціальною радою ООН терміном на чотири роки. Основна функція комісії - здійснення спостереження за застосуванням міжнародних договорів з питань контролю над наркотичними засобами і психотропними речовинами. 60-а сесія Комісії з наркотичних засобів триватиме до 17 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати