Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці знімають фільм про 12-річну волонтерку, яка врятувала від сепаратистів свого однолітка з Донбасу

14 серпня, 20:30

У рамках культурно-патріотичного кінопроекту «Слава Україні! Героям слава!», який реалізує Союз молодих кінематографістів, у Вінниці тривають зйомки короткометражної кінострічки «Висота». У фільмі розповідається про хлопчика Сергія (актор Федір Жданов), який через постійні обстріли змушений був залишити Донецький будинок-інтернат і вирушити на мирну територію. Дорогою він потрапляє до сепаратистів, котрі прямують до Вінниці. По приїзду вони усілякими способами нав’язують йому любов до так званої ДНР і змушували його робити ганебні вчинки заради неіснуючої держави. Але у Вінниці хлопчик випадково знайомиться з місцевою волонтеркою Луїзою Миловановою, яка незважаючи на свої 12 років, збирає гроші для українських бійців. Вона допомагає Сергію переосмислити свої дії, побачити іншу Україну і полюбити її усім серцем.

«Головними героями кінострічки стали реальні вінничани-волонтери – це Луїза Милованова і Юрій Тира. Він провозив з фронту «трофеї», а дівчинка розмальовувала їх і продавала. Виручені кошти йшли на підтримку української армії. Їх небайдужість надихнув нас на зйомки кінострічки. Тобто фільм заснований на реальних подіях, а от образ Сергія, власне, його історія – це вже авторський домисел, що уособлює долю дітей з неблагополучних сімей, які змушені були втікати з Донбасу, наражаючись на небезпеку», – коментує продюсер і виконавчий директор кінострічки Олександр Пушкін.

Загалом кінопроект «Слава Україні! Героям слава!» складається із шести короткометражних фільмів, які знімаються в різних містах Україні. У кінопроекті глядач побачить сучасну війну очима бійця АТО, капелана, госпітальєра, дівчинки-волонтерки, людини з інвалідністю та ветерана Великої Вітчизняної війни. У одних короткометражках збережені справжні імена головних героїв, у деяких – вони змінені, але це не впливає на головну ідею кінопроекту – показати героїзм звичайних українців.

«Окрім Вінниці, зйомки фільмів проводяться ще у п’яти містах. У Тернополі, наприклад, ми відзняли фільм про героїчний вчинок чоловіка з інвалідність, який розробив квадрокоптер і передав його на фронт. У потрібний момент він допоміг нашим бійцям вийти з оточення. У Рівному фільм присвячений госпітальним волонтерам, прототипом головної героїні стала Яна Зінкевич. У Львові ми відзняли кіно про героїзм священика, який став військовим капеланом і допоміг вивезти дітей із зони АТО. У Хмельницькому фільм буде присвячений загиблому кіборгу, а в Івано-Франківську – ветерану Великої Вітчизняної війни, котрий ціною власного життя врятував бійців АТО, – продовжує розповідати Олександр. – Кожен з фільмів має просвітницьку мету. Він показує, як звичайні люди можуть здійснювати незвичайні вчинки. Бюджет кожного фільму складає не більше 50 тисяч гривень. До вирішення організаційних питань долучається місцева влада, адже це соціальний проект, націлений на патріотичне виховання молоді».

Презентація промо-ролика у Вінниці запланована на 15–17 вересня. Повна версія кінопроекту із шести історій, які знімають в різних містах України, покажуть у Києві 14 жовтня – в День захисника України.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати