Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Трамп підписав оборонний бюджет США, який передбачає $250 млн допомоги Україні

14 серпня, 09:57
Фото: Reuters

Президент США Дональд Трамп підписав у понеділок оборонний бюджет на 2019 рік.

Церемонія відбулася на військовій базі Форт-Драм (штат Нью-Йорк), передає Інтерфакс-Україна.

Раніше проект оборонного бюджету на 2019 фінансовий рік у розмірі $717 млрд підтримав сенат США.

Американська преса зазначала, що проект бюджету, зокрема, передбачає виділення коштів на протидію впливу Росії. В ньому також передбачено припинення постачань винищувачів-бомбардувальників F-35 Туреччині доти, доки Пентагон не надасть доповідь про закупівлі Анкарою російських ЗРС С-400.

Заходи стосовно Росії передбачають постановку на озброєння США нових типів ядерних зарядів малої потужності, фінансування американської військової присутності в Східній Європі, а також допомогу Вашингтона своїм союзникам у скороченні їхньої залежності від Росії.

Крім цього, проект закону забороняє адміністрації США та її підрядникам вести справи з китайськими компаніями ZTE Corporation і Huawei Technologies, які автори документа вважають загрозою національній безпеці США.

"Закон про національну оборону США базується на прогресі, якого ми досягли раніше цього року в рамках двопартійних угод щодо бюджету, що передбачали найсуттєвіше за останні 15 років річне збільшення фінансування американських збройних сил", - заявляв раніше лідер республіканської більшості в сенаті Мітч Макконелл.

Бюджет США на 2019 рік на потреби національної оборони санкціонує виділення Міністерству оборони США $250 млн для надання допомоги Україні у сфері безпеки, зокрема, $50 млн мають бути спрямовані на летальні види озброєнь.

До документа внесено основні положення проекту закону про співпрацю з Україною з питань кібербезпеки, який, зокрема, передбачає допомогу Україні в посиленні можливостей захисту від кібератак, в організації безпеки комп'ютерних мереж органів державної влади, зменшенні залежності від російських інформаційних і комунікаційних технологій, сприянні участі в програмах обміну інформацією.

У документі підтверджується прихильність Вашингтона Хартії про стратегічне партнерство між Україною і США, Будапештському меморандуму про гарантії безпеки, підтримці співпраці Української держави з НАТО.

Нагадаємо, закон про оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік, який передбачав виділення $350 млн у вигляді військової допомоги Україні, включаючи летальне озброєння. Загалом же, для протидії російській агресії оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік передбачав виділення $4,6 млрд в межах Європейської ініціативи стримування для підтримки союзників НАТО та посилення оборонного потенціалу США в Європі.

На початку цього року Трамп назвав Москву і Пекін головними загрозами для США.

Читайте про те, як Захід намагається протидіяти російському інформаційному впливу в ексклюзивному матеріалі "Дня" "40 мільйонів на боротьбу з пропагандою".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати