Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Науковці виявили на Венері речовину, що може свідчити про наявність органіки

14 вересня, 22:55

Група вчених із Великої Британії, США та Японії виявила в атмосфері Венери рідкісну хімічну сполуку - фосфін, яка може мати біологічне походження.

Про це йдеться в дослідженні в науковому виданні Nature Astronomy, передає hromadske.

Фосфін (РН3) — це отруйний газ без кольору, який на Землі в природних умовах зустрічається доволі рідко. За звичайних умов він виділяється в разі ударів блискавок чи діяльності вулканів, але в дуже незначних кількостях. А от на Венері його знайшли багато.

Власне, саме останній факт і дав змогу групі дослідників на чолі з професоркою Кардифського університету Джейн Ґрівз припустити, що йдеться про діяльність мікроорганізмів. Деякі з них, як відомо, виділяють фосфін унаслідок процесів життєдіяльності. Свою гіпотезу вчені сформулювали ще минулого року, але лише нещодавно її вдалося частково підтвердити.

Ґрівз із колегами скористалася потужним телескопом JCMT і телескопічним комплексом ALMA і встановила, що концентрація фосфіну в атмосфері Венери складає близько 20 частинок на мільйон. Жоден із природних процесів, який міг би відбуватися на Венері та є відомим науковцям, не зміг би призвести до утворення такої концентрації цього газу.

Це і є, на думку авторів дослідження, ймовірним доказом присутності життя на Венері. Але вчені підкреслюють: ідеться лише про ймовірний доказ, а не достовірне підтвердження гіпотези. Адже фосфін на другій від Сонця планеті може вироблятися і внаслідок інших процесів, які нам поки невідомі.

І навіть якщо життя на Венері справді є, то йтиметься про невеликі живі мікроорганізми у верхніх шарах атмосфери — на поверхні планети температура перевищує 460 градусів за Цельсієм.

На Венері раніше шукали життя, і, як не дивно, нинішнє відкриття вчених частково ґрунтується на попередніх припущеннях.

Ще в першій половині ХХ століття вважалося, що Венера подібна за будовою до Землі, а тому принаймні на полюсах (де холодніше) життя існувати могло.

Утім дослідження 1960-х років це припущення спростували — і показали: на Венері — дуже спекотно (температура в кількасот градусів за Цельсієм), а до того ж великий атмосферний тиск (майже в 100 разів більший, ніж на Землі). Тоді вчені звернули увагу на атмосферу Венери.

У проміжку між 51-им та 62-им кілометрами над поверхнею планети існують потенційні умови для існування певних живих мікроорганізмів: більш-менш прийнятні температури (від —20 до +65 градусів), там не такий значний вплив сонячної радіації, а ще можуть бути необхідні для підтримання життя хімічні сполуки.

Саме там, як показало дослідження Ґрівз та її колег, і може існувати життя. Але, повторимося, поки ще про це стверджувати рано.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати