Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині з нагоди відкриття оновленого музею Леонтовича «Щедрик» співатимуть навіть китайці

14 листопада, 14:09
Фото – прес-служба фестивалю

Уже цієї суботи, 16 листопада, у Тульчині  відбудеться відкриття оновленого Музею-квартири Миколи Леонтовича та презентація першого фестивалю мистецтв «Від «Щедрика» до «Carol of the bells». У ньому візьмуть участь відомі хорові капели з України та світу, а славнозвісний «Щедрик» пролунає у різних інтерпретаціях – від класики до року й електронної музики. Під грім ударних, в акапельному варіанті і навіть у виконанні китайців. Глядачі стануть свідками грандіозного хорового шоу-марафону, якого, як обіцяють організатори, в Україні ще не було.

«Наш знаменитий «Щедрик» лунає усіма мовами в усіх куточках планети! «Carol of the bells» знають, люблять і співають без перебільшення всі мешканці Землі. Багатьом ця пісня відома з фільмів «Один удома», «Гаррі Поттер» та багатьох інших, але не всі знають, що «Щедрик» випурхнув з маленького містечка на Вінниччині – Тульчина. Саме тут на початку ХХ століття Микола Леонтович обробив відому українську щедрівку, яка підкорила світ завдяки світовому турне капели Кошиця, що є безпрецедентним прикладом культурної дипломатії у світі», – відзначає заслужена артистка України, директор Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель.

Вона додає, що у світі існують тисячі версій виконання «Щедрика» і, що особливо вражає – жодна не повторюється. Кожен народ, виконавець, ансамбль вносять щось своє. Одним з найбільш вражаючих є саме хорове виконання, адже хор – гнучкий інструмент, який виконує музику у будь-яких жанрах, трансформуючись у різні форми, склади, збагачуючи слухові враження приголомшливими візуалізаціями. Саме таке дивовижне поєднання візуальних сучасних напрямків й чарівної звукової палітри у суботу подарує усім гостям Тульчина фестиваль «Від «Щедрика» до «Carol of the bells».

Під час фестивалю буде презентовано великий зріз української хорової музики від XVII до XXI сторіччя. Глядачів чекають безкоштовні шатли від фестивального містечка до оновленого Музею-квартири Леонтовича, цікаві екскурсії по Тульчину і щедрий ярмарок з незрівнянними подільськими смаколиками. Передуватиме фестивалю науково-практична конференція, на яку зберуться дослідників творчості Миколи Леонтовича. Вони обговорюватимуть перспективи розвитку культурних ідей малих територій на основі нематеріальної культурної спадщини, намагатимуться розшифрувати культурний код «Щедрика» та визначатимуть головні аспекти культурної дипломатії Україні в розрізі 100-річної історії.

Для зручного відвідування фестивалю організатори запровадили спеціальні «чартерні програми» з Вінниці. Курсуватимуть автобуси кожні дві години.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото – прес-служба фестивалю

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати