Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На наступному Помісному соборі необхідно прийняти Статут УПЦ, - Філарет

15 березня, 20:25
Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що поточний статут церкви, написаний Константинополем, його не задовольняє.

Про це Філарет заявив в інтерв'ю виданню "Главком".

За словами Філарета, поточний статут його особисто не влаштовує, і тому на наступному Помісному соборі необхідно прийняти Статут Української православної церкви.

"Не Київської митрополії у складі Константинопольського патріархату, тому що ми зараз користуємося цим Статутом, грецьким Статутом. Нам як автокефальній церкві треба мати свій український Статут, який мають затвердити на Помісному соборі. Тому ми чекаємо скликання Собору УПЦ, на якому треба прийняти Статут нашої церкви", - сказав Філарет.

На питання, чим він буде відрізнятися від грецької редакції, яку зараз використовує ПЦУ, Філарет відповів наступне:

"Найголовніше - змінити кількість постійних членів Синоду. Потрібно не три, як зараз, а більше, десь 12. Для інших залишиться можливість почергово бути тимчасовими членами Синоду. Постійними членами Синоду повинні бути авторитетні архієреї з різних регіонів, щоб вся Україна була представлена в Синоді постійними членами, тобто так, як у нас було досі в Київському патріархаті ", - сказав почесний патріарх.

Філарет також не бачить передумов для конфлікту з Константинополем через можливу зміну статуту.

"Вони нам сказали так: поки приймайте Статут, який ми вам пропонуємо, а коли отримаєте Томос, ви автокефальна церква і ви приймайте такий Статут, який потрібен вам. Ми діємо законно, не проти Вселенського патріархату", - заявив Філарет.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати