Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Благодатний вогонь: шлях в Україну

15 квітня, 22:35
ФОТО REUTERS

15 квітня о 14:22 за київським часом у храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі відбулося сходження Благодатного вогню. Святиню роздав тисячам віруючих патріарх Єрусалимський Феофіл ІІІ, предстоятель Єрусалимської Православної Церкви.

В аеропорту Бориспіль приземлився літак, яким доставили Благодатний вогонь із Єрусалима.

Першими прилетіли представники УПЦ Київського патріархату. Це був регулярний рейс, літак сів у Борисполі о 20:05, повідомляє ТСН.

Приблизно о 21:00 в Борисполі приземлився чартерний рейс Московського патріархату. Благодатний вогонь доставила делегація Української Православної Церкви на чолі з керуючим справами УПЦ митрополитом Антонієм. Представники єпархій отримають його в залі офіційних делегацій аеропорту Бориспіль. Зустріч Благодатного вогню перед Успенським собором Києво-Печерської лаври відбудеться близько 23 години.

Нагадаємо, благодатний вогонь символізує нерукотворне світло Воскресіння Христового, про яке говорив ще апостол Петро, і вважається святинею для віруючих. Його поява напередодні православної Пасхи за молитвами православного патріарха, духовенства і тисяч паломників, незважаючи на регулярність, називають “дивом сходження Благодатного вогню”.

Перед тим як патріарх Єрусалиму Феофіл в одному підряснику увійшов до Кувуклію (саме священне місце — каплицю над кам’яним ложем Гробу Господнього в однойменному єрусалимському храмі), де молився про сходження Благодатного вогню, всі свічки і світильники в храмі були погашені. За давнім церемоніалом, перед входом в Кувуклію шати патріарха Феофіла III і сама каплиця були ретельно оглянуті на предмет наявності будь-яких засобів для штучного отримання вогню.

Очікування вогню після того, як патріарх Єрусалимський зайшов до каплиці, триває завжди різний час, але останні роки, як правило, не більше півгодини.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати