Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Португальський художник створив мурал на фасаді черкаської школи

15 червня, 15:18
Фото Інни Молчанової

У рамках міжнародного проекту «Mural Social Club:Back to school!» на фасаді черкаської школи № 15 нещодавно з’явився малюнок авторства відомого португальського художника Antonio Correia (творчий псевдонім Pantónio). Малюнок днями урочисто презентували представники міської влади на чолі з міським головою Анатолієм Бондаренком та Надзвичайним і Повноважним Послом Португалії в Україні пані Марією Кріштіною Серпа ди Алмейда.

Це перший мурал, який з’явився у Черкасах, як розповів митець, він також вперше малював на фасаді школи. Тож на малюнку зобразив птахів, які символізують дітей і віру у прекрасне. «Ми та шкільна спільнота на початку з острахом поставилися до такої ініціативи, втім зараз бачимо, що люди проїжджають повз і фотографуються, ця школа тепер має зайняти перше місце серед шкіл Черкаської області. Ми сподіваємося, що це буде не останній проект, і на наступний рік готові приймати пропозиції», – зауважив міський голова Анатолій Бондаренко.

Сам же митець витратив на створення малюнку орієнтовно тиждень, зізнається: не знаючи ні російської, ні української мов таки знайшов спільну мову з тамтешніми, не залишили його й без води у спеку. В результаті творінням стріт-арту залишилися задоволені як батьки, так і діти. «Ця ініціатива зі стріт-артом особливо у невеликих містах більш ніж актуальна. Можна з впевненістю стверджувати, що вже доцільно організовувати туристичні тури, які мають міжнародний рівень стріт-арту. Завдяки таким малюнкам на фасадах будівель модернізується не тільки місто і країна, а й імідж архітектури. Можливо, невдовзі в Україні з’являться ті туроператори, які спеціалізуються на організації лише стріт-арт турів, як це є у нас в Лісабоні. Тож це важливий початок для України. Я дуже рада, що долучилась до цього проекту і можу розбудовувати нову сучасну країну разом з вами. Приємно, що ми малюємо цього року не у столиці, а у місті, яке майже не відоме іноземним гостям і завдяки цим проектам ми можемо нанести на майбутню туристичну карту і місто Черкаси»,  – розповіла пані Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда.

Керівництво школи зауважує: була довга дискусія щодо обрання самого малюнку: хотіли зобразити емблему школи н, герб, тощо, але все таки довірились таланту художника і в результаті не пошкодували. «Пізніше цей мурал стане і гербом школи, і емблемою на шкільній формі. Оновлюватимемо і саму школу, оскільки вона не ремонтувалась 30 років. Цьогоріч спрямували близько двох з половиною мільйонів гривень на повне утеплення, заміну вікон, повний капітальний ремонт цокольної частини, східців», – розповів міський голова Черкас. Тож на цьому муралі Черкаси не зупинятимуться, запевняють міські керівники, можливо, малюнок прикрасить і фасад будівлі на одній з центральних вулиць міста.

Інна МОЛЧАНОВА, Черкаси, фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати