Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пхеньян погрожує Сеулу військовими діями в день 20-ї річниці першого в історії міжкорейського саміту

15 червня, 09:56

Північна Корея постійно каратиме Південну Корею за антипхеньянські пропагандистські листівки, заявила в понеділок провідна північнокорейська газета "Нодон сінмун".

"Безжальні відповідні дії триватимуть. Наша непереможна революційна потужна армія помститься за наш народ, який став зліший, ніж будь-коли", - йдеться в статті видання. Зазначається, що готовність народу і солдатів КНДР до дій демонструє загальну "нетерпимість до образ гідності вищого керівництва".

Газета розкритикувала Південну Корею за мінімум зусиль для зупинки розсилки антипхеньянських листівок активістами, тим самим викликавши "гіршу в історії" напруженість на Корейському півострові.

Стаття вийшла в день 20-ї річниці декларації, прийнятої 15 червня 2000 року під час першого в історії міжкорейського саміту між тодішнім президентом Кім Де Чжуном і північнокорейським лідером Кім Чен Іром у Пхеньяні.

Тим часом, міністр у справах об'єднання двох Корей Кім Ен Чхоль, виступаючи на заході, присвяченому 20-річчю від дня саміту заявив, що Південна і Північна Корея повинні пам'ятати про дух примирення, вкорінений на першому в історії саміті їх лідерів.

"Те, що ми повинні зробити, - це нагадати собі про дух 15 червня у той час, коли відносини Південь-Північ ось-ось втратять свій напрямок", - сказав міністр.

"Спільна декларація від 15 червня - це історична подія, яка послужила переломним моментом в історії поділу. Завдяки декларації та процесу її здійснення ми дізналися, що мир не може бути досягнутий сам по собі", - зазначив він.

Міністр об'єднання заявив, що мир може бути досягнутий тільки на основі взаємної поваги. Він наголосив на важливості діалогу і переговорів, які, на його думку, допоможуть знизити транскордонну напруженість.

"Уряд буде продовжувати працювати в напрямку миру і процвітання на Корейському півострові, дотримуючись угод Південь-Північ, включно з декларацією від 15 червня", - заявив, зі свого боку, представник міністерства Е Сан Кі під час чергового брифінгу.

Тим часом Пентагон підтвердив свою прихильність збереженню "міцної" комбінованої оборонної позиції для реагування на будь-яку ситуацію, пов'язану з Північною Кореєю, після того як Пхеньян натякнув на військові дії проти Півдня.

"Ми як і раніше будемо керуватися комбінованою оборонною позицією", - заявив представник Пентагону Джон Саппл на запит агентства "Ренхап".

Минулого тижня влада КНДР оголосила, що припиняє контакти з Сеулом за всіма існуючими каналами зв'язку. Цей крок послідував після протесту КНДР, висловленого в зв'язку з тим, що з території Південної Кореї активісти закинули на північнокорейську територію пропагандистські листівки.

У суботу Кім Е Чжон - сестра лідера КНРД Кім Чен Ина, заступник завідувача відділом ЦК Трудової партії Кореї - попередила, що Пхеньян може піти на застосування проти Півдня силових методів, якщо той не зупинить потік пропагандистських листівок, які на повітряних кулях закидаються на територію КНДР перебіжчиками з Півночі.

"Здійснюючи свою владу, санкціоновану верховним вождем, нашою партією і державою, я наказала нашому ... відомству, відповідальному за справи з ворогом рішуче провести наступну акцію", - йдеться в заяві Кім Е Чжон, поширеній в суботу Центральним телеграфним агентством Кореї (ЦТАК).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати