Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США занепокоєні "аномальною" поведінкою супутника РФ

15 серпня, 15:01
Фото: un.org

США висловили глибоку занепокоєність у зв'язку з виведенням на орбіту нового російського супутника-інспектора, який, на думку уряду США, веде себе «аномально». Стурбованість Вашингтона також викликає прагнення Росії розвивати нові види космічних озброєнь, особливо мобільний лазерний комплекс для знищення супутників у космосі.

Про це йдеться у зауваженнях США на конференції ООН щодо роззброєння, передає прес-служба на офіційному сайті Місії США у Женеві.

Прагнення Росії до створення засобів для ураження цілей в космосі «викликає тривогу», заявила помічник держсекретаря з питань контролю над озброєннями, верифікації та дотримання Ілім Поблет, виступаючи на Конференції ООН з питань роззброєння в Женеві, на якій обговорюється новий договір про запобігання гонки озброєнь в космічному просторі.

«Для США це ще один доказ того, що дії Росії не відповідають її словами», - заявила вона учасникам форуму.

За словами Поблет, в жовтні минулого року міністерство оборони Росії вивело на орбіту космічний об'єкт, який, за їхніми заявами, є «інспектором космічних апаратів».

«Однак його поведінка на орбіті не узгоджується з тим, як раніше поводилися системи орбітальної інспекції або космічні системи забезпечення ситуаційної обізнаності в космосі, включаючи роботу інших російських інспекційних супутників, - сказала далі американський дипломат. - Ми стурбовані вкрай аномальним поведінкою об'єкта, заявленого, як "інспектор космічних апаратів" ».

За її словами, США не можуть з упевненістю сказати, що це за космічний об'єкт, і не мають можливості це з'ясувати, передає Голос Америки.

«Однак наміри Росії щодо цього супутника неясні, і це, зрозуміло, дуже турбує, особливо з огляду на заяву командувача російськими Космічними військами про те, що освоєння нових зразків озброєнь, що надходять до військових частин Космічних військ, є однією з головних задач Космічних військ», - сказала Поблет.

Що стосується «інспектора космічних апаратів», про розгортання якого міноборони Росії повідомило в жовтні минулого року, Поблет зазначила: «Єдине, про що ми можемо сказати з певністю, це те, що ця система була виведена на орбіту».

Посол Китаю з питань роззброєння Фу Цун закликав провести предметну дискусію з питань космосу, за якою повинні наслідувати переговори.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати