Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вінницький обласний краєзнавчий музей отримав унікальне поповнення для залів археології

15 серпня, 13:17
Фото з Facebook-сторінки Вінницького обласного краєзнавчого музею

Комплекс скарбів із 30 предметів, які датуються 5 століттям нашої ери, подарував Вінницькому обласному краєзнавчому музею відомий київський підприємець, колекціонер, меценат і реконструктор Олексій Шереметьєв. Серед них гарнітура кінської збруї та аксесуари в норманському стилі. Всі предмети виготовлені зі срібла, позолочені, деякі декоровані червленням, вражаючим карбуванням та штампуванням. Музейники кажуть, що колекція є надзвичайно важливою та унікальною не тільки завдяки дорогоцінним металам, з яких виготовлені предмети та неповторній оздобі, а й тому, що презентують «Добу великого переселення народів»

«Унікальні експонати були передані в рамках проекту «Подаруй музею експонат». Скарб походить із Барського району Вінницької області і був придбаний колекціонером у невідомої особи через інтернет-аукціон у 2011 році. З нагоди 100-річчя музею, Олексієм Шереметьєвим вирішив передати скарб Вінницькому обласному краєзнавчому музею, а разом з тим повернути унікальні речі у власність держави та народу України. Сподіваємося, що патріотичний вчинок Олексія Шереметьєва приверне увагу громадськості до гострого питання збереження національної археологічної спадщини України – розповідає директор музею Катерина Висоцька. – Адже, не секрет, що проблемою для охорони культурної спадщини в Україні є те, що незважаючи на існуючу адміністративну та кримінальну відповідальність, пограбування пам’яток археології стало надто поширеним і безкарним явищем. Це приводить до втрати величезного масиву предметів, які мають непересічну історичну цінність».

Презентувати вінничанам комплекс скарбів із 30 предметів музейники планують вже завтра. Після презентації вони займуть чільне місце у залах археології Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото з Facebook-сторінки Вінницького обласного краєзнавчого музею

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати