Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зеленський виступив проти "заморожування" конфлікту на Донбасі за прикладом Придністров'я чи Абхазії

15 вересня, 12:53

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що проти статусу "замороженого" конфлікту на Донбасі за прикладом Придністров'я чи Абхазії.

"Так, я знаю, що є дехто, хто висловився б за те, щоб Донбас став своєрідним Придністров'ям або Абхазією. Однак, він набагато більше. Там проживає три мільйони українців, тобто більше жителів, ніж у деяких європейських країнах. Багато з цих людей хворі на коронавірус, там ми маємо справу з гуманітарною катастрофою. І люди, які живуть в окупованій частині Донбасу, можуть бачити, як живуть українці по той бік фронту - а саме краще. У шахтарів на окупованому Донбасі погана ситуація: вони не отримують нормальної заробітної плати і мають платити високі ціни за воду та електроенергію. Якщо терпіння людей там у якийсь момент вичерпається, можуть також виникнути заворушення", - сказав він в інтерв'ю австрійській газеті Wiener Zeitung, відповідаючи на запитання, чи не простіше буде "заморозити" конфлікт на Донбасі.

При цьому Зеленський не хотів би такого розвитку подій, оскільки, за його словами, виникнення внутрішнього конфлікту на окупованій території Донбасу може мати занадто високу ціну.

"Там багато людей, які в душі є українцями. Я не хочу, щоб вони вмирали. Цим людям нелегко, багато зникають у тюрмах, бо вони святкують такі свята, як День незалежності України. Наші військові, яких ми звільнили, сказали, що вони перебували у в'язниці разом з проукраїнськими громадянами. Там багато людей, які мислять проукраїнські", - пояснив він.

Зеленський наголосив, що його обіцянка домогтися завершення війни на Донбасі та повернення українських територій - це "не просто порожні слова", а його головний пріоритет. "Це не романтичні обіцянки. Звісно, це непросто. Але ми вже багато чого досягли. Ми повернули 140 осіб із полону. Ми здійснили розведення військ. Там більше немає стрілянини, майже ніхто не гине. За винятком однієї смерті, втрат не було протягом семи тижнів. Це бачать усі, і Європа теж це бачить. Іноді бувають постріли з боку сепаратистів. Але ми не відповідаємо на них, і це добре", - зазначив він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати