Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вітренко: "Нафтогаз" моделює різні сценарії проходження опалювального сезону

15 жовтня, 17:22
Фото: uacrisis.org

НАК "Нафтогаз України" моделює різні сценарії проходження опалювального сезону 2021/2022 років, повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Ми моделюємо різні сценарії: скільки газу в підземці, коли його можна підняти, а коли є обмежена потужність для підйому; який у нас видобуток, які обмеження, скільки газу можна взяти безпосередньо з труби, скільки подати тощо… Плануємо, як пройти цей опалювальний сезон, зокрема забезпечити потреби в газі для всіх наших клієнтів", - сказав Вітренко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, компанія також має на увазі й найгірший сценарій для країни: якщо запрацює газопровід "Північний потік 2" і РФ надумає повністю припинити фізичний транзит природного газу через ГТС України.

Вітренко нагадав, що "Газпром", як і раніше, відмовляється продавати газ європейським компаніям на кордоні Україна-РФ, фактично блокуючи доступ до транзиту в Європу через ГТС України.

"Ми наполягаємо, що європейські компанії повинні отримати змогу купувати цей газ на українсько-російському кордоні. Тоді вони самі зможуть бронювати потужності української ГТС, що знижує ризики припинення транзиту. У такий спосіб і "Газпром" показав би німецькому регулятору, який розглядає питання сертифікації оператора "Північного потоку-2", що Росія готова дотримуватися європейського законодавства і сприймати газ як товар, а не зброю чи інструмент шантажу", - зазначив голова НАК.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати