Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Полтаві відбулася акція на підтримку Олега Сенцова

16 липня, 20:58

Сьогодні, 16 липня, у центрі Полтави пройшла акція на підтримку Олега Сенцова й інших українських політв’язнів, що перебувають у тюрмах Росії та анексованого Криму. Організатором кампанії #SaveOlegSentsov у місті виступила громадська організація «Полтавська платформа». На жаль, акція не була такою масовою, як та, що проходила 2 червня, однак у процесі її проведення долучалися небайдужі містяни, які просто проходили повз.

Мета акції – нагадати світові про агресію Росії проти України. Серед заручників  Кремля перебуває не менше 70-ти українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов. 14 травня цього року він оголосив безстрокове голодування із вимогою звільнити усіх українських заручників.

Директор ГО «Полтавська платформа» та одна з організаторів акції Альона Гончаренко розповіла, чому зібрали полтавців саме 16 липня.

«Уже три дні небайдужі люди у різних куточках світу підтримують Олега Сенцова,  започаткувавши глобальну акцію #SaveOlegSentsov, що стартувала 13 липня у день народження режисера. Сьогодні ми вийшли з вимогою звільнити усіх заручників, оскільки саме цього дня у Гельсінкі відбувається зустріч лідерів світової політики – Президента США Дональда Трампа та Президента Російської Федерації Володимира Путіна». За словами активістки, вони прагнули ще раз привернути увагу до цієї проблеми і закликати (вкотре!) Росію, щоб вона звільнила бранців.

Олександр Андрусенко – переселенець з Криму,  виїхав із півострова через його окупацію та переслідування проукраїнських активістів, мешкає у Полтаві з 2014 року. Він неодноразово їздив на подібні заходи до Києва, тож сьогодні вирішив прийти підтримати у першу чергу своїх земляків. «Хлопців потрібно підтримати хоч якось, щоб вони знали, що про них пам’ятають. Їм це конче необхідно». Свою місію Олександр вбачає в тому, щоб у різних куточках України, зокрема і в місті, яке стало для нього рідним, не забували, що Росія окупувала український Крим, що йде війна на Донбасі, а в самій Російській Федерації утримується велика кількість політв’язнів.

Під час акції активісти збирали підписи під зверненням до української влади, щоб можновладці вжили негайних заходів щодо звільнення Олега Сенцова та всіх людей, позбавлених волі за політичними мотивами в Росії та окупованому Криму, а також військовополонених та цивільних заручників в окупованому Донбасі.

Окрім цього, кожен охочий міг привітати Олега Сенцова з днем народження і залишити для нього побажання.

Богдан ПРОСКУРОВ, Полтава, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати