Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львів долучається до святкування 80-річчя Мирослава Скорика

16 серпня, 20:55
Фото з архіву «Дня»

Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, член-кореспондент Академії мистецтв України, професор, кандидат мистецтвознавства, а тепер ще й ювіляр Мирослав Скорик – людина, відома і шанована не лише в Україні і на рідній Львівщині, а й у цілому світі. І складають шану пану Мирославові не тільки за його композиторський талант і вагомий внесок у розвиток української і світової музики, а за порядність, інтелігентність, щирість душі…

До 80-річчя легендарного композитора у рамках міжнародного проекту «Рік музики Мирослава Скорика» Національна концертна агенція «UKR Artists» спільно з найкращими концертними залами України упродовж 2018−2019 років проводить низку культурно-мистецьких заходів, які представлять перлини композиторської майстерності Мирослава Скорика.

Зокрема, у рідному місті Маестро, Львові, невдовзі пройдуть чотири масштабні заходи з нагоди ювілею Мирослава Михайловича. Всі – у Концертному залі ім. Станіслава Людкевича філармонії. Організатори назвали львівську частину проекту «Рік музики Мирослава Скорика» тетралогією, а це, якщо хтось не знає, – твір із чотирьох частин, який може характеризуватися єдністю персонажів, сюжетно-композиційної побудови, простору і часу дії всіх частин.

Концерт 14 вересня матиме назву «Мирослав Скорик: його учні та послідовники» і представить шанувальникам акапельної музики у виконанні Галицького академічного камерного хору найкращі творчі здобутки знаної композиторки, лауреатки Шевченківської премії та однієї з учениць композитора Ганни Гаврилець. Також прозвучить музика відомого львівського композитора і піаніста Олександра Козаренка і твори Віктора Камінського – одного із послідовників композиторської школи Мирослава Скорика.

15 вересня на сцену Львівської філармонії вийде камерний оркестр «Академія», який представить абсолютно нову програму «Мирослав Скорик – від класики до джазу – магічний світ транскрипцій Мирослава Скорика». У концерті цього вечора – парафрази Скорика на композиції Астора П'яццолли, Джорджа Гершвіна, Фридерика Шопена, Василя Барвінського, Максима Березовського, в яких Маестро органічно поєднав фольклорну милозвучність з ритмами джазу. За диригентським пультом стоятиме сам Мирослав Скорик!

У наступному концерті, «Мирослав Скорик і музика Львова», що відбудеться 16 вересня, слухачам обіцяють особливу програму з неповторним галицьким музичним акцентом. У виконанні Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» прозвучать твори п’яти знаних композиторів, творчість яких пов’язана зі Львовом – культурною столицею України, і це класики Микола Колесса та Анатолій Кос-Анатольський, наші сучасники Віктор Камінський та Олександр Козаренко і, звісно ж, Мирослав Скорик, який у своїй творчості поєднав традиції старої львівської композиторської школи з новаторством, властивим поколінню львівських митців сьогодення.

Кодою музичної тетралогії на вшанування ювіляра стане вечір «Прем'єра – вечір концертів Мирослава Скорика», який пройде 19 вересня. Публіці представлять новий Десятий концерт для скрипки з оркестром, який зіграє відомий львівський скрипаль Марко Комонько, якому Скорик і присвятив цей твір. Другий соліст (американський піаніст українського походження Станіслав Христенко) запрошений виконати Третій фортепіанний концерт Скорика. Виступатиме цього вечора й один із найвідоміших віолончелістів України Олександр Пірієв, знаний як один із найкращих інтерпретаторів музики Скорика. Завершить вечір «Карпатський концерт», який вважають символом неофольклорного стилю ХХ сторіччя в історії музики і який містить навіть елементи джазових гармоній. Програма концерту прозвучить у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під орудою диригента Юрія Бервецького.

Довідка «Дня»:

Мирослав Скорик народився 13 липня 1938 року у Львові. 1947-го його родину було репресовано з політичних мотивів і вислано до Сибіру – у шахтарське місто Анджеросуджинськ. Після смерті Сталіна родина повернулася до Львова, де у 1955–1960 роках Мирослав навчався у Львівській консерваторії ім. Миколи Лисенка. У 1960–1963 рр. студіював композицію в аспірантурі Московської консерваторії ім. Петра Чайковського. З 1963 року працює у Львівській, а з 1966-го – у Київській державній консерваторії (тепер обидва заклади – Музичні академії). Творчий доробок Скорика – опера, балети, вокально-симфонічні та  симфонічні твори, концерти для інструментів соло з оркестром, для камерного оркестру, духовний концерт «Реквієм», музика до понад сорока фільмів (зокрема, до кіношедевра «Тіні забутих предків» режисера Сергія Параджанова), до театральних вистав, також – джазові та популярні композиції. Твори композитора виконуються в Україні, Німеччині, Франції, Австрії, Голландії, Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі, Великій Британії, США, Канаді та Австралії. Часто виступає як диригент і піаніст із виконанням власних творів.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати