Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Науковці навчилися лікувати рак крові за допомогою ГМО-клітин

17 лютого, 14:00
Фото Reuters

Вчені досягли успішних результатів у лікуванні раку, використовуючи генетично модифіковані імунні клітини

Результати дослідники представили під час саміту Американської асоціації сприяння розвитку науки в Вашингтоні, повідомляє The Guardian.

Науковці були здивовані результатами, які отримали вже на ранніх стадіях експерименту.

"Відверто кажучи, це безпрецедентний випадок у медицині - отримати такий відсоток позитивної клінічної відповіді серед пацієнтів у такому важкому стані", - відзначив учений Стенлі Ріддел.

Експеримент полягав у тому, що дослідники відібрали декілька десятків пацієнтів, яким лишалося жити лише кілька місяців. Хворим вживили генетично модифіковані Т-лімфоцити (клітини, що відповідають за розпізнавання та знищення чужорідних антигенів).

Результати були приголомшливі. Так, у 94% пацієнтів з гострим лімфобластним лейкозом повністю зникли симптоми хвороби. Пацієнти з іншими видами раку крові у 80% випадків мали позитивну клінічну відповідь на Т-лімфоцити, більше половини з них перейшли до стану повної ремісії.

Операція відбувається наступним чином: спочатку лікарі видаляють імунні клітини з тіла хворого, потім наділяють їх молекулами, які виявляють певний вид раку, та повертають їх до організму пацієнта.

Тим не менше, науковці зазначають, що попереду в них ще багато роботи. Вони мають визначити, наскільки довго пацієнти залишатимуться у ремісії, та попрацювати над проблемами пухлин. Генетично модифіковані клітини поки що розробили лише для деяких видів раку крові. Подальші дослідження мають бути спрямовані на зниження кількості побічних ефектів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати