Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правляча партія Індії зазнала поразки на виборах

17 травня, 10:27

На парламентських виборах в Індії перемогла націоналістична Індійська народна партія, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ", посилаючись на іноземні ЗМІ.

Націоналісти отримали за підсумками виборів 272 з 552 мандатів у нижній палаті парламенту, і мають намір разом зі своїми союзниками сформувати урядову більшість.

Очікується, що новим прем'єр-міністром Індії стане затятий націоналіст, губернатор штату Гуджарат Нарендра Моді. Правозахисники звинувачують його у бездіяльності під час міжрелігійних зіткнень між індуїстами та мусульманами в штаті Гуджарат в 2002 році, які призвели до вбивства понад 1 тис. мусульман. Втім, Моді завжди відкидав ці звинувачення і ніколи не притягувався до відповідальності.

"Індія перемогла, наступають прекрасні дні", - заявив Моді після звістки про перемогу. З перемогою на виборах в найбільшій демократичній країні світу його вже привітали президент США Барак Обама і прем'єр Великобританії Девід Кемерон. Вступ на посаду нового прем'єр-міністра заплановано на 21 травня. Лідер ІНП обіцяє провести економічні реформи і боротися з безробіттям.

Правлячий в країні з 2004 року центристський Індійський національний конгрес, очолюваний вдовою онука Махатми Ганді, Сонею Ганді, зазнав нищівної поразки на виборах. Причиною стали корупційні скандали і важка соціальна ситуація на тлі демографічного вибуху в країні. Партія отримає лише 44 з 552 місць в нижній палаті парламенту, втративши 203 мандата.

Вибори супроводжувалися значною активністю виборців, в них взяли участь 551 з 814 млн. громадян, які мають право голосу.

Нагадаємо, раніше чинний уряд Індії на чолі з Манмоханом Сінгхом підтримав територіальну цілісність України. Сінгх у відповідь на роз'яснення президентом РФ Володимиром Путіним офіційної позиції Росії щодо так званого референдуму в Криму під час телефонної розмови заявив, що Індія послідовно відстоює позицію єдності і територіальної цілісності країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати