Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українець переплив протоку Отранто і присвятив це деокупації Криму

17 вересня, 15:55
Фото з архіву "Дня"

Український спортсмен і дисидент Олег Софяник своїм черговим запливом, присвяченим деокупації Криму - цього разу через протоку Отранто в Адріатичному морі - звернув увагу на новий виток репресій проти іншодумців в окупованому Криму.

Про це повідомляє "Укрінформ".

«Заплив присвячений приверненню уваги міжнародної громадськості до «Кримської платформи», деокупації Криму від російських загарбників. Я закликаю зупинити терор путінських карателів у Криму проти іншодумців, вірян різних конфесій - кримських татар та українців», - повідомив Софяник.

За його словами, у світлі останнього витка репресій у Криму, коли ФСБ схопила й заарештувала п'ятьох абсолютно невинних кримських татар, зокрема першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, коли з метою отримання зізнавальних показів людей піддали жахливим тортурам, «можна вже сміливо заявляти про початок сталінського терору і відкритого геноциду кримськотатарського народу».

Розповідаючи про сам заплив, Софяник зазначив, що він стартував 11 вересня о 7 ранку з узбережжя провінції Отранто. Заплив, протяжність якого становила 70 км, пролягав між Італією та Албанією через Отрантську протоку в Адріатичному морі.

За словами спортсмена, його супроводжувала яхта «BUSHIDO» і тільки сприятливий вітер.

«Плив перший день до 19.30 без перерви. Зупинявся на кілька хвилин, тільки щоб пити воду і каву. Вранці 12 вересня продовжив заплив. Вітер був сприятливий - північно-західний. У другій половині дня 12 вересня вітер посилився, піднявся шторм. Але напрямок вітру не змінився, що лише прискорило просування в запливі», - розповів Софяник.

Фінішував він 12 вересня о 17.45 на албанському узбережжі півострова Карабурун у районі м. Влера.

Як уточнив спортсмен, через коронавірусні обмеження йому не вдалося отримати дозвіл від італійської влади на офіційне проведення запливу з залученням громадськості та ЗМІ, тому «довелося влаштовувати нелегальний заплив, вже не ставлячи до відома італійську та албанську владу».

Колишній радянський дисидент вважає, що слід добиватися «визнання на міжнародному рівні ФСБ терористичною організацією, як ІДІЛ та Аль-Каїда, і переслідування членів банди ФСБ по всьому світу».

Олег Софяник - відомий український плавець-марафонець з Севастополя, рекордсмен Книги рекордів України. Здійснив понад 50 марафонських запливів, найтриваліший - через Південно-Китайське море довжиною 350 км.

Він також переплив Середземне, Мармурове моря, протоку Босфор (уздовж і поперек), протоку Дарданелли. Здійснював марафонські запливи на відстань до 100 км уздовж берегів Криму. Відомий також запливами в зимовий час у холодній воді.

Свого часу за відмову від служби в армії і від громадянства СРСР його примушували до психіатричного лікування.

У листопаді 2019 року російські силовики затримували Софяника на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю, не дозволивши виїхати на материкову Україну. Незадовго до цього він здійснив 30-км заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі, присвятивши його 75-річчю депортації з Криму кримськотатарського народу.

Лише в червні 2020 року йому вдалося покинути окупований півострів. Зараз він проживає на підконтрольній Україні території. Близько року тому вдалося виїхати з Криму і його дружині з дітьми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати