Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові митці "поховали" культуру

17 листопада, 18:38
Фото надано автором

Сьогодні, 17 листопада, близько двох десятків митців провели акцію "День мистецтва без Львова". Відтворивши своєрідну поховальну церемонію вони намагалися привернути увагу до культурної деградації суспільства, яка виникла у місті.

Каталізатором цієї акції стала зміна власника в мистецькому об'єднанні "Дзига", яке 25 років тому створило Студентське братство. За весь час свого існування в галереї "Дзиги" відбулося багато мистецьких сучасних заходів, які не були пов'язані із комерційною складовою. Теперішній власник галереї закрив її на ремонт і не відомо в якому форматі вона тепер працюватиме.

Акція відбувалася на вулиці Вірменській, неподалік від "Дзиги".  Учасники акції прийшли у чорному одязі та з чорним стягом. На куті вулиці встановили жалобну плиту із написом "Львів - культурна столиця". Біля неї запалили лампадку та поставили дві гвоздики.

"Зараз постало питання навіть не у тому, якою буде нова "Дзига", навіть, якщо вона буде далі працювати. Суть акції полягає в глибшому сенсі - саме місто ігнорує мистецтво. В нас немає муніципальної галереї, де б могли проявляти себе митці, творити якісно і креативно. Так, у Львові є багато малих галерей, але всі вони висувають свої умови, і комерційні в тому числі. В Палаці мистецтв постійно проходять ярмарки товаровиробників, ювелірні виставки, виставки-продажі індійського одягу, ярмарки меду.  А де мистецтво?", - заявляють учасники акції.

За їх словами, всілякі свята пампухів, шоколаду і тому подібного аж ніяк не є проявом культурності Львова, а навпаки, свідчать про занепад культури в місті. Як опонента Львову наводять у приклад Луцьк, де відкрили центр сучасного мистецтва. У Львові ж взагалі відсутній простір для експериментального мистецтва. Воно не потрібне ні владі міста, ні меценатам, ні бізнесменам.

Про усі проблеми, з якими зіштовхнулися митці Львова учасники акції написали на великому листі фанери. Це посил вони адресують до міського голови міста,  депутатів та всіх небайдужих містян. Крім того, вони вимагають виділити в межах центру чи довкола нього місце для арт-центру, а також конструктивного діалогу та зрозумілої культурної політики з боку міської влади.

Павло Паламарчук, Львів, "День". Фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати