Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Голова "Нафтогазу" попередив про неможливість довго покривати великий розрив між ринковою та поточною побутовою ціною газу

17 грудня, 16:24
Фото uacrisis.org

Розрив між ринковою (45 грн/куб. м) та поточною ціною природного газу для населення і теплокомуненерго (майже 8 грн/куб. м) настільки великий, що у разі його тривалого збереження НАК "Нафтогаз України" втратить здатність покривати його за рахунок власних ресурсів, заявив голова правління Юрій Вітренко.

"Ми чесно говоримо, що якщо збережуться такі ціни, ми як національна компанія не зможемо покривати таку різницю. Тому це буде серйозна розмова всередині країни: із депутатами, які фактично голосують за бюджет, які визначають джерела та використання коштів, із споживачами – з українцями", – сказав Вітренко у програмі "Право на владу" на телеканалі "1+1" у ніч на п'ятницю.

Голова правління зазначив, що фактична економія українських споживачів від отримання сьогодні газу нижче за ринкову ціну – "це все ресурс "Нафтогазу". "Ця різниця колосальна – це десятки мільярдів гривень тільки цього опалювального сезону", – наголосив Вітренко.

Відповідаючи на запитання про можливі проблеми під час цього опалювального сезону, голова "Нафтогазу" визнав, що "якщо у лютому в Україні два тижні будуть морози по 15 градусів, то справді будуть проблеми". Водночас, за його словами, ця ситуація не є унікальною для країни.

За його словами, запаси газу в українських сховищах сьогодні нині більші за звичайні, зокрема на 1 січня 2022 року їх прогнозують на рівні на 3% більше, ніж середні запаси в 2015-2019 рр.

Як повідомлялося, нинішні річні контракти для населення діють до 1 травня 2022 року.

Спотова ціна газу у Європі ввечері 16 грудня знову злетіла до $1641 за тисячу кубометрів (139,79 євро за МВт/год) після оновлення прогнозу погоди в регіоні до суворіших значень та новин про затримку сертифікації "Північного потоку-2". Однак якщо раніше злети спотової ціни не так сильно зачіпали вартість ф'ючерсів на період після цього опалювального сезону, то тепер їхня ціна на весь наступний рік та опалювальний сезон перевищує $800 за тисячу кубометрів або 21,6 грн. за кубометр.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати