Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні планують збудувати завод з виробництва ядерного палива, - Міненергетики

18 січня, 16:57
Фото: reform.energy

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що американська компанія Westinghouse надала дозвіл Україні використовувати технологію виробництва ядерного палива за умови будівництва тут заводу.

Про це повідомляє Громадське.

Зазначимо, що наразі лише дві компанії у світі володіють технологіями, необхідними для виробництва ядерного палива типу ВВЕР, яке використовують українські АЕС — американська Westinghouse та російська «ТВЕЛЛ».

"Через три роки завод можуть збудувати. Тобто, за межами України залишиться лише збагачення урану, яке ми здійснювати не можемо, адже втратили статус ядерної держави", — повідомив Насалик під час виступу у Верховній Раді 18 січня.

До початку російської агресії Україна планувала будівництво в Кіровоградській області заводу з виробництва ядерного палива на основі технології російської паливної компанії "ТВЕЛ". Було створено ПрАТ "Завод з виробництва ЯП", в якому українському держконцерну "Ядерне паливо" належить 50%+1 акція в підприємстві, "ТВЕЛ" – 50%-1 акція.

Передбачалося, що завод уже в 2015 році почне виробництво ТВЕЛів і ТВЗ, а також цирконієвих комплектуючих і комплектуючих з нержавіючої сталі, в 2020 році – виготовлення паливних порошків і таблеток. Загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в $450 млн.

Однак проект був "заморожений".

Минулого року китайська China Nuclear Energy Industry Corporation (CNEIC) заявила про намір викупити частку російського "ТВЕЛ" в українському проекті з будівництва заводу. CNEIC може не тільки викупити російську частку в проекті, а й забезпечити повне фінансування будівництва заводу.

Українська сторона також вимагала, щоб «ТВЕЛ» повернула $5,2 млн передоплати, які Україна заплатила росіянам за виготовлення обладнання для майбутнього заводу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати